Vragen rond makelaarsactiviteiten Vandenhaute

WOENSDAG, 15 JANUARI 2020, 10:05 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

ANDERE Wouter Vandenhaute wordt extern adviseur bij Anderlecht, maar daarnaast is hij ook mede-eigenaar van het managementsbureau Let's Play dat spelers begeleidt. Juridisch gezien is er geen probleem, klinkt het, maar naar perceptie toe is het geen positief gegeven.

Let's Play begeleidt spelers zoals Youri Tielemans, Vadis Odjidja, Benito Raman en enkele jeugdspelers van Anderlecht. Vandenhaute is aandeelhouder. Zelf ziet hij geen problemen. "Zowel bij Let's Play als bij Anderlecht voer ik geen operationele taken uit. Ik voer geen onderhandelingen met spelers of clubs", zo vertelt hij bij Sporza.

Deontologisch mogelijk wel probleem

Ook Jesse De Preter, voorzitter van de Belgische makelaarsvereniging zegt in Gazet van Antwerpen dat het juridisch mogelijk is. "Wel onder strikte voorwaarden. De reglementen verbieden een makelaar om een officieel mandaat te hebben binnen een club. Hij mag ook geen beslissingsmacht hebben over transfers of sportieve contracten." Vandenhaute is bij Anderlecht enkel adviseur van de CEO. 

Op deontologisch vlak kan er wel een probleem optreden. Vandenhaute zal sowieso in contact komen met vertrouwelijke informatie. Als hij die zou gebruiken voor persoonlijk gewin, dan is dat een deontologische inbreuk. "Het wordt zaak om de opdracht zo nauwkeurig mogelijk af te bakenen en deontologisch de lat zo hoog mogelijk te leggen", aldus De Preter.

Perceptie zeker een probleem

Wat zeker een probleem is, is de perceptie. Anderlecht wordt sowieso al met een vergrootglas gevolgd door de media en de (supporters van) andere clubs. Een extern adviseur die aandeelhouder is van een managementsbureau is een gemakkelijke schietschijf.

Een voorzitter van een G6-club vertelde volgens Het Laatste Nieuws dat het "moeilijk wordt om zaken te doen met het bureau van Vandenhaute. Hij werkt nu voor Anderlecht."

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum