Kompany: "We zullen zien wie laatst lacht"

VRIJDAG, 24 JANUARI 2020, 14:41 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

INTERVIEWS Vincent Kompany beantwoordde gisteren via Facebook vragen van supporters. De inspirator van het nieuwe Anderlecht kijkt nog steeds vol vertrouwen naar de toekomst. Extra versterking deze winter noemt hij geen prioriteit. Lees hieronder de integrale uitleg van Kompany.

Wat verwacht je nog van dit seizoen?
"Bij Anderlecht is de ambitie altijd hoog. Welke wedstrijd of tegenstander het is, je moet altijd de wedstrijd beginnen met de intentie om te winnen. We zijn wel nog altijd in een progressiefase. We hebben een heel jonge en 'Anderlechtse' groep. Ze moeten wat tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Dat betekent echter niet dat de ambitie verandert. We beginnen de volgende wedstrijd met de ambitie om te winnen en dat zal altijd zo zijn."

Zullen er nog versterking komen en kunnen we Play-Off 1 nog halen?
"De bedoeling is altijd om de groep te versterken, maar dat zal ook afhangen van onze financiële middelen. Het is geen geheim dat we nu eerst ruimte moeten creëren of dat we het op een slimme manier aanpassen en niet de fouten van het verleden maken. Het is simpel. De jongens die we nu hebben, moeten we laten ontwikkelen zodat ze beter worden. Daarna moeten we zien wat er aan cash beschikbaar is. Dat is vandaag niet genoeg om ultra-ambitieus te zijn op de transfermarkt. Maar we zijn een van de ploegen met de meeste progressiemarge. Misschien komen onze beste transfers uit de eigen kern."

Hebben we nog een transfer nodig?
"Dat moeten we nog zien. Als je de ontwikkeling ziet van Antoine Colassin, dan kan een extra spits zijn ontwikkeling afremmen. De coach en ik zien dat hij iets heeft, maar het is nog te vroeg om te zeggen dat hij een mooie toekomst bij ons heeft. De toekomst heeft ons lessen geleerd en we hebben onze filosofie. Daarna kunnen we kijken waar er versterking nodig is."

Had je verwacht dat de resultaten zo zouden tegenvallen?
"Ik ben aan dit verhaal begonnen en wie hielden rekening me alle scenario's. We wisten dat we opkuiswerk hadden: aan het begin van de voorbereiding waren er 58 spelers, een competitie die ik al een tijdje niet meer kende, spelers die noch door mezelf noch door anderen op Anderlecht gekend waren. We zijn begonnen met de ambitie om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over wie wel en wie niet bij Anderlecht hoorde. Dat is trager en moeilijker verlopen. Je betaalt altijd leergeld. Als je matchen speelt met vier 17-jarigen, dan heb je talent over, maar dan betaal je leergeld. Dat was de keuze die we moesten maken. Of we lieten de waarde sportief en financieel groeien van die jonge talentvolle gasten. Of te kiezen voor een model met ouderen waarbij we niet ons voetbal zouden kunnen spelen en financieel de problemen alleen zouden vergroten."

Is het niet beter om Play-Off 2 te spelen met een Europees ticket als inzet dan om een bijrol te spelen in Play-Off 1? Zou dat de jongeren niet meer ervaring laten opdoen?
"Ik wil niet praten over Play-Off 1 of 2. Mijn doel is gewoon alle matchen winnen. De jongeren kunnen zowel in Play-Off 1 als 2 ervaring opdoen. We geven onze ervaring door en praten veel met hen zodat ze beter worden. Uiteraard willen we de groep versterken via transfers, maar in instantie door onze eigen spelers beter te maken."

Hoe gaan jullie om met de kritiek? Is het geloof in 'het proces' verminderd of zorgt de kritiek voor extra motivatie?
"Het geloof in 'het proces' is alleen maar toegenomen. We gebruiken dit zeker als motivatie. Supporters zeggen voor de match 'het is wij tegen de rest' en dat is ook wat wij voelen. We gaan de strijd aan met wie dan ook. We zijn klaar om het tij te keren. We bereiden ons elke dag voor op dat moment. Wat de buitenwereld zegt, beïnvloedt ons niet. Als er iets doorsijpelt, dan verhoogt dat alleen maar de motivatie.”
 
Tot welke leeftijd zal je nog voetballen in het Anderlecht-shirt?
“Ik tekende een contract voor drie jaar en daar blijven er nog 2,5 van over. Ik ben niet iemand die opgeeft, dus ga ik door tot het einde. Ik amuseer me ook enorm. Ik wil zoveel mogelijk spelen en de club terugbrengen naar een hoger niveau.”
 
Wat heb je moeten laten om topsporter te worden?
“Alles. Behalve voetbal en wat academische kunde, heb ik niet veel talent. Ik heb me altijd geconcentreerd op het voetbal. Ik begrijp voetbal, ik leef voetbal. Ik heb veel opgegeven om voetballer te zijn, maar heb geen spijt. Het was een fantastisch traject. Moeilijk ook. Niet sinds ik prof ben, maar als jonge jongen. Maar ik heb ervan genoten en zoveel uit geleerd.”
 
Welke drie belangrijke levenslessen of levensfasen hebben je gemaakt tot wie je bent?
“Mijn drie kinderen. Al de rest is bijzaak.”
 
Nog geen spijt van je terugkeer naar Anderlecht?
“No way. In tegendeel. Mijn gevoel is ook niet gelinkt aan de resultaten. Ik weet waar ik mee bezig ben. Ik weet dat ik hier met heel wat talentvolle mensen werk aan een project dat uniek kan zijn. Ik geloof in het eindresultaat. Ik geloof daar zo hard in. Dat het af en toe moeilijk gaat is normaal en is ingecalculeerd. Ik heb dus geen spijt. Ik geniet van de rol en van de tijd die ik hier heb gespendeerd. Stel je voor hoeveel mooier het kan worden als we onze doelstellingen bereiken.”
 
Wanneer passeer je eens bij Chez Michou (café aan stadion, red.) om een rondje te betalen?
"Ik heb al eens een tournée generale gegeven in één van de cafés in de Theo Verbeecklaan. Ik zou het overal moeten doen. Ik zal wel eens passeren voor een tournée generale.”
 
Moet Anderlecht echt drie jaar wachten om weer bovenaan te staan?
“We moeten de situatie goed analyseren en niet de fout maken door te zeggen ‘we zijn Anderlecht’. We moeten de laatste jaren goed begrijpen en zien waarom we in de huidige situatie zitten. Ik maak vaak de vergelijking met Arsenal, Manchester United, AC Milan of Glasgow Rangers. Geen club is te groot om te vallen. Wij volgen een plan. Als dat lukt, zullen we niet één jaar kampioen worden, maar vele jaren na elkaar aan de top staan. Het is aan ons om te zorgen dat de jaren die komen beter zijn dan die dat gepasseerd zijn. Dat vraagt geduld en hard werken.”
 
Hoe lang hebben deze jonge spelers nodig om top te zijn en prijzen te pakken?
“Ik niet niet lang. Voor sommige enkele jaren. Wij moeten zorgen dat de jongeren ondersteund worden door ervaren spelers. Door spelers die de ploeg iets bijbrengen niet alleen naast het veld, maar ook erop. Daar werken we aan. Als je vier 17-jarigen en heel wat 18- en 19-jarigen in de ploeg hebt, is dat leuk, maar we moeten ze ook omringen. Daar zijn we mee bezig en we hopen de komende maanden stappen te zetten.”
 
Hoeveel kan Anderlecht nog groeien op sportief en extra-sportief vlak?
“Sportief heeft geen enkele club een grotere groeimarge dan wij. Wij hebben de jongste ploeg. Met het meest interessant talent voor het Belgisch voetbal voor de toekomst. Alleen moeten we die ontwikkeling versnellen. Anders gaan we onze doelen moeilijk bereiken. Qua sponsoring en stadion denk ik dat het nu het moment is om het project te ondersteunen. Onze visie is zo duidelijk, de uitvoering ook. Iedereen met wat ervaring in het zakenleven weet dat als er een visie wordt uitgestippeld die er staat en dat die wordt gevolgd, dan moet je instappen voor het gebeurd en niet erna. Ik maak me geen zorgen.”
 
“Dank aan iedereen voor de steun tot nu toe. Ik weet dat we die steun moeten verdienen. Daarvoor moeten we werken, beter worden en stappen zetten. Dat doen we als club en met als doel om hieruit te komen als een sterker Anderlecht. Als club kunnen we veel sterkte halen uit wat er nu gebeurt. Achteraf zal men zeggen ‘zelfs in moeilijke momenten bleven we samen en konden ze die club niet klein krijgen’. We groeien. En we zullen zien wie er laatst lacht.”
 
“Ik wil alle supporters bedanken en de hele staf. Iedereen werkt keihard om de ploeg beter te maken. Bedankt voor de steun, ook in moeilijke momenten. Zowel op verplaatsing als thuis. We blijven werken met een positieve ingesteldheid. Onze ambitie blijft heel duidelijk. We gaan niet vervallen in middelmatigheid. Nooit.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum