De Noord- en Midden-Amerikaanse connectie

WOENSDAG, 5 FEBRUARI 2020, 11:24 - TCV
Logo Anderlecht-Online

ANDERE Met de recente transfers van Murillo en Lawrence haalde Anderlecht twee aanwinsten binnen uit Amerika. De Zuid-Amerikaanse connectie met paars-wit vierde hoogtij met onder andere Frutos, Biglia en Suarez. Maar hoe is het gesteld met de Noord- en Midden-Amerikaanse connectie? We overlopen welke spelers uit dit continent en regio voor Anderlecht hebben gespeeld.

Canada
Thomas Radzinski (°1973): In 1994 plukte Germinal Ekeren de snelle aanvaller weg bij de Roma Wolves in Canada. Na vier jaar haalde Anderlecht hem naar Brussel nadat hij een jaar eerder tegen hen had gescoord in de verloren finale tegen Germinal Ekeren. Radzinski werd een van de sleutelspelers in de succesploeg van Antheunis. Een jaar later werd de Canadees gekoppeld aan de sterke Koller en de twee vormden een ijzersterk duo dat het ook uitstekend met elkaar kon vinden naast de grasmat. Radzinki's sterke prestaties in de Champions League (onder andere zijn twee doelpunten tegen Manchester United en het doelpunt tegen Lazio) zorgden ervoor dat scouts hem opmerkten. Radzinksi speelde drie seizoenen voor paars-wit en trok daarna naar Everton. Hij speelde 46 maal voor Canada (10 goals).

Honduras
Victor Bernardez (°1982): In 2007 testte de robuuste verdediger bij Birmingham City, maar zonder succes. Anderlecht haalde Bernardez in de winter van 2008 bij CD Motagua weg op huurbasis, maar op het einde van het seizoen kreeg hij een contract. Bernardez kon echter nooit overtuigen en zijn belangrijkste wapenfeit in paars-witte loondienst was een vrije trap vanop grote afstand (met een ietwat vreemde aanloop) op het veld van Dinamo Zagreb in de Europa League. Anderlecht won die wedstrijd met 0-2 en strandde dat jaar in de 1/8ste finale. Bernardez werd daarna uitgeleend aan Lierse. De Hondurees speelt momenteel bij de Oakland Roots in de Major Soccer League. Bernardez speelde 79 maal voor zijn land en wist 3 maal te scoren. Hij speelde op het WK 2010 in Zuid-Afrika en op 2014 in Brazilië.

Andy Najar (°1993): Werd door Anderlecht uit de MSL gehaald in 2013 bij D.C. United na een succesvolle stage. De flankspeler debuteerde echter pas in augustus van dat jaar en pas in november begon hij in de basis als rechtsback op het veld van Genk. Najar deed het goed en werd een vaste kracht op de flank. Door gebrek aan betere spelers, werd de Hondurees te vaak uitgespeeld als verdediger. Sinds het seizoen 2016-2017 kampt Najar met de ene zware blessure na de andere. Het contract van de Hondurees loopt deze zomer af en het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat Anderlecht dat zal verlengen. Hij speelde 36 maal voor Honduras en maakt 4 goals. Najar speelde op het WK 2014 in Brazilië.

Mario Roberto Martinez (°1998): Martinez was een aanvallende middenvelder die in 2009 op het WK onder 20 jaar kapitein was van Honduras. Anderlecht haalde hem een jaar later weg op huurbasis bij Real España in januari. Martinez kon zich niet doorzetten en speelde geen enkele wedstrijd. Na zes maanden vertrok hij bij Anderlecht. Momenteel speelt hij bij Marathon in Honduras. Hij speelde wel al 71 maal voor Honduras en scoorde 5 goals. Ook hij speelde mee op het WK 2014.

Jamaica
Kemar Lawrence
(°1992): Lawrence is de zoon van doelman Orville Edwards die wordt beschouwd als een van de beste doelmannen uit het Caraïbische gebied. Hij speelde onder andere voor Santos in de jaren 70. De linksback werd in 2015 door de New York Red Bulls weggehaald in Jamaica. In de MLS speelde hij 118 wedstrijden. Vanwege zijn loopvermogen en zijn passing werd hij in de MLS 'Taxi' genoemd. Lawrence werd recent getransfereerd en arriveerde deze week bij Anderlecht. Hij speelde al 55 maal voor Jamaica en maakte 3 doelpunten.

Panama
Michael Amir Murillo
(°1996): De Panamese rechtsback werd in 2017 door de New York Red Bulls weggehaald in zijn thuisland. Anderlecht haalde Murillo deze winter als versterking voor de rechterflank. In zijn eerste wedstrijden speelde hij niet onaardig. Weldra zal hij worden herenigd met Lawrence, zijn ploegmaat bij de New York Red Bulls. Murillo debuteerde in de Panamese nationale ploeg in 2016. Hij speelde al 37 wedstrijden en maakte 2 doelpunten. Op het WK in Rusland in 2020 speelde hij tegen de Rode Duivels. Courtois had een goede redding nodig om Murillo van een doelpunt te houden toen het 1-0 stond voor de Belgen. België won uiteindelijk met 3-0.

Verenigde Staten
Sasha Kljestan
(°1985): Nadat hij al meer dan honderd wedstrijden had gespeeld voor Chivas in de MLS haalde Anderlecht de middenvelder weg in 2010. Een jaar eerder was hij bijna vertrokken naar Celtic. Hoewel de besnorde middenvelder niet altijd even geliefd was bij de supporters, maakte hij regelmatig een doelpunt, iets wat de huidige middenvelders niet kunnen zeggen. Kljestan speelde 132 competitiewedstrijden voor paars-wit en scoorde in het totaal 25 maal. Kljestan vertrok in 2015 opnieuw naar de MLS. Momenteel speelt hij voor LA Galaxy dat hem in december overnam van Orlando City. Kljestan speelde tien jaar voor de nationale ploeg en speelde 52 wedstrijden (6 goals). Hij miste echter twee wereldkampioenschappen. Voor het WK 2010 was hij bij de laatste afvallers. Kljestan stond afgebeeld op de cover van FIFA 2010 in de editie voor Noord-Amerika.

Kenneth (Kenny) Hasan Saief (°1993): De Israëlisch-Amerikaanse flankspeler werd door AA Gent in 2014 weggehaald in Israël. Na verloop van tijd werd Saief een basisspeler en een belangrijke pion in de ploeg die kampioen werd en de Champions League speelde. Tijdens de winterstop in het seizoen 2017-2018 trok hij na te zijn weggedeemsterd bij Gent naar Anderlecht. Hij begon goed waardoor Anderlecht de optie lichtte om hem aan te kopen. Saief zakte daarna weg, mede door blessures. Saief werd verhuurd in 2019 aan FC Cincinnati, maar is alweer op Anderlecht beland. Mogelijk probeert paarswit hem nog te verkopen aan clubs in landen waar de transferperiode nog niet is afgelopen. Sinds 2017 heeft hij vier interlands gespeeld voor de VS. Hij speelde ook tweemaal een oefenwedstrijd voor Israël.Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum