Raad van bestuur moet vandaag voorzitterswissel bekrachtigen

DINSDAG, 2 JUNI 2020, 07:32 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

ANDERE Vandaag vergadert de raad van bestuur van Anderlecht en zij moeten de vorige week aangekondigde veranderingen aan de top van de club formeel goedkeuren. Volgens Het Nieuwsblad lijkt dat geen evidente beslissing te worden. Vooral de aankoop van aandelen door Vincent Kompany en Wouter Vandenhaute zou een moeilijk verhaal kunnen worden.

Marc Coucke en diens zakenpartner Joris Ide bezitten 74 procent van de aandelen. De rest is verdeed over Etienne Davignon, Alexandre Van Damme, Johan Beerlandt, Jo Van Biesbroeck, Michael Verschueren en de dochters van Roger Vanden Stock. Zowel Ide als de kleine aandeelhouders zijn volgens Het Nieuwsblad niet van plan om hun aandelen te verkopen met grote verliezen.

Men rekent dus op Coucke om aandelen te verkopen. Maar in de statuten van de club staat dat bij een verkoop van aandelen de andere aandeelhouders voorkooprecht hebben. Het kwartet Coucke - Vandenhaute - Kompany - Van Eetvelt moet hen dus overtuigen de beker met aandelen te laten passeren zodat Kompany en Vandenhaute zich kunnen inkopen.

Een andere optie is om bijkomende aandelen te creëren door schulden om te zetten in aandelen. Hiervoor is een 3/4e-meerderheid nodig. Volgens Het Nieuwsblad wordt dat erg moeilijk omdat de andere aandeelhouders dan hun aandelenpakket zien verwateren. 

Het duo Van Damme - Beerlandt was bovendien ook met een plan bezig om Anderlecht uit het slop te halen.

Bron: Het Nieuwsblad (Jurgen Geril en Dimitri Thijskens)anderlecht-online forum