Anderlecht mogelijk eerste slachtoffer Financial Fair Play-regels

DONDERDAG, 4 JUNI 2020, 15:15 - Nostak
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Omdat veel clubs zware financiële verliezen lijden door de huidige coronacrisis, werd even geopperd om de invoering van de Financial Fair Play-regels in de Jupiler Pro League uit te stellen. Maar dit is zonder Pierre François gerekend. De voorzitter van de Pro League (en tevens ook ex-voorzitter van Standard Luik) is niet geneigd om toegevingen te doen.

Volgend seizoen zou er voor het eerst een controle zijn van de Financial Fair Play regels. Een club mag volgens die regelgeving over een tijdsspanne van drie jaar niet meer dan 5 miljoen euro verlies maken. Mede door de doorvoering van een kapitaalsverhoging kan dat bedrag nog oplopen tot 35 miljoen euro.

Bij de eerste controle zouden enkel de voorbije twee seizoenen gecontroleerd worden. Alle clubs zouden deze controle zonder problemen doorstaan, op Anderlecht na.

In het seizoen 2018-2019 boekte Anderlecht een negatief resultaat van -16,3 miljoen euro. Door een kapitaalsverhoging kwam de club terug op +11 miljoen euro. Met gevolg dat Anderlecht het daaropvolgende seizoen geen groter verlies mag maken dan 16 miljoen euro.

Anderlecht kampt met torenhoge loonkosten, spelers die niet verkocht raken en het missen van Europees voetbal. Daarbovenop komt dan nog eens de verliezen gekoppeld aan de huidige coronacrisis. Het wordt bijgevolg zo goed als onmogelijk om voor het seizoen 2019-2020 aan de voorwaarden van de FFP te voldoen.

Mogelijke sanctionering

Wanneer een club de eerste maal de voorwaarden van de FFP schendt, volgt er een deductie van 3 punten bij de aanvang van het nieuwe seizoen. Bij een tweede inbreuk wordt dit 6 punten en bij een derde inbreuk volgt er een aftrek van 9 punten. Bovendien kan Anderlecht bij een derde sanctionering zelfs zijn tv-geld verliezen.

De vergadering rondom de Financial Fair Play regels staat bij de Pro League ingepland op vrijdag 12 juni.



anderlecht-online forum