"Kwaliteit ondermaats, anders maken we het af"

MAANDAG, 24 AUGUSTUS 2020, 10:10 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Geen overwinning voor Vincent Kompany bij zijn debuut als hoofdscoach. Na de wedstrijd sprak hij rustig de pers toe en was hij helder in zijn analyse. "Eigenlijk moesten we winnen, maar in de laatste vijf minuten voelde ik dat het mis dreigde te gaan."

"Een ploeg die er tot het einde in gelooft, kan altijd een resultaat behalen. Hoedje af dus voor Moeskroen", opende Kompany zijn persconferentie. "Ik zal hierop terugkomen met met spelers. We zaten goed in de wedstrijden, hadden de tweede bal en de pressing was goed. Een groot deel van de wedstrijd hebben we ons spel opgelegd. Niet met het aantal kansen dat we wilden."

"Dit mag niet meer gebeuren"

De laatste vijf minuten voelde Kompany dat het mis dreigde te gaan. "Het was een perfecte voorzet die perfect werd binnengekopt. Om het risico te verminderen, moet je met veel spelers naar het strafschopgebied gaan gaan. De jongens die er niet waren, zullen het wel voelen", aldus Kompany.

"Maar was het niet uit die fase, dan wel uit een andere. Ik heb mijn spelers gezegd dat ik hen wil verdedigen als ze blijven voetballen. Maar ze kregen schrik en dat wil ik niet zien. Ik wil deze situatie gebruiken om uit te leren. Dit mag niet meer gebeuren. "

"Genoeg kwaliteit vooraan"

Ook tegen KV Mechelen gaf Anderlecht in de slotminuten de overwinning uit handen. Al was de situatie voor Kompany deze keer anders. "Eigenlijk bestaat er een evenwicht. Tegen KV Mechelen hoorden we te verliezen. Vandaag moesten we winnen."

Kompany zag vandaag een beter Anderlecht dan in Mechelen. "Vandaag hebben we vaker de diepte opgezocht. Misschien niet altijd met genoeg kwaliteit, maar dan waren we er wel om de tweede bal op te pikken en de aanval verder te zetten. Op het einde ben je dan afhankelijk van de vorm van de dag en de kwaliteit. Ik geloof dat we voldoende kwaliteit hebben voorin om het verschil te maken. Ik geloof ook dat het een collectief gebeuren is."

"Ik wil geen angst zien"

Genoeg positieve zaken dus, maar toch geen overwinning. Zo had Anderlecht 76 procent balbezit, het eerste halfuur zelfs 82 procent. "En dat is niet omdat we de bal zo maar rondtikten, maar omdat we hem telkens snel veroverden. Ook de omschakeling, het veroveren van de tweede bal, de pressing en intensiteit waren goed. Maar ik denk dat de kwaliteit vandaag onder ons niveau was. Anders maak je die wedstrijd af."

"Mijn boodschap naar de jongens toe was: gebruik dit als motivatie voor de komende weken. Volgende week is er Oostende. Pak die match aan met alle moed en energie. Ik wil nul procent angst zien. Ik ben hier om de angst uit de ploeg te nemen. De spelers moeten voetballen met plezier."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.