Factcheck: klopt uitleg StuBru over legendarisch Anderlecht-riedeltje?

MAANDAG, 31 AUGUSTUS 2020, 10:36 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

ANDERE Als kind hoorden we het allemaal wel eens: 'Anderlecht, superslecht want de keeper staat niet recht'. In 'Opstaan met Studio Brussel' ging Thomas Huyghe vanmorgen op zoek naar de oorsprong hiervan. Het verhaal dat hij opdiste, klopt echter niet.

Volgens Huyge gaat de oorsprong terug tot 1939. "Ik vond een persbericht uit 1939. De keeper toen was Jean Caudron", zo beweert Huyghe. "Op een bepaalde wedstrijd was hij niet komen opdagen omdat zijn huis in Zele gebombardeerd was door de Duitsers. Toen viel mijn frank: door de jaren heen is de zin verbasterd. De oorspronkelijke zin was 'Anderlecht superslecht, want de keeper zijn huis staat niet meer recht'."

Een mooi verhaal, maar laat het ons vooral niet voor waar aannemen. Om te beginnen bombardeerden de Duitsers in 1939 nog geen huizen in België. De Tweede Wereldoorlog begon pas in 1940. Ook de timing van Caudron klopt niet. De doelman, geboren in 1895, speelde voor Anderlecht tussen 1921 en 1932. Een zware blessure maakte toen, na 235 wedstrijden voor paars-wit, een einde aan zijn carrière. In 1939 was Jean Mertens eerste doelman van Anderlecht.
 Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum