Quo Vadis, Anderlecht: Deel 1

DINSDAG, 5 JANUARI 2021, 23:43 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES We hebben van deze korte winterbreak gebruik gemaakt om even te polsen bij enkele medewerkers van Anderlecht-Online over de eerste seizoenshelft en over de rest van het seizoen van Paarswit. We schotelden hen dezelfde vragen voor. We starten deze reeks met de antwoorden van Skyhawk.

Staat Anderlecht in de stand op de plaats die je verwacht had?
Nee. We staan uiteindelijk nog vierde en dat is beter dan verwacht. Zonder al dat puntenverlies in de laatste minuten kon dat zelfs nog hoger zijn. 

Staat Anderlecht terecht op die plaats?
We staan vooral op de vierde plaats omdat een aantal concurrenten het ook laten afweten (Standard, Gent, ...), maar dat hoort er nu eenmaal bij. Anderzijds zijn er ook ploegen die dan weer verrassen. Al bij al zie ik ons ergens eindigen tussen plaats vier en zeven. In dat opzicht staan we terecht op die plaats.

Wie is de beste zomertransfer?
Nmecha en Delcroix. Al is de eerste slechts gehuurd en ongetwijfeld weer weg in juni. De tweede is eigenlijk ook geen transfer, maar eerder een doorbraak van een jeugdproduct.

Welke transfer viel tegen?
Bundu. Momenteel heb ik weinig gezien van Bundu. Hopelijk kan hij zich herpakken en groeien. Ik zou hem in ieder geval pas laten invallen in wedstrijden waarin er reeds een duidelijke voorsprong op het bord staat. Op die manier kan hij hopelijk groeien zonder een immense druk op zijn schouders.

Wie waren onze drie beste spelers?
Delcroix, Murillo en Nmecha.

Wie waren de drie grootste tegenvallers?
Bundu, Zulj en Dimata.

Kies een speler die Anderlecht zeker moet proberen te verkopen tijdens de wintermercato.
Sanneh, aangezien hij ongetwijfeld een stevig loon heeft en absoluut niet meer aan spelen zal toekomen. Maar zo zijn er jammer genoeg nog. 

Wat is volgens jou het grootste probleem van de huidige kern?
Gebrek aan creativiteit en maturiteit. We creëren veel te weinig echt uitgespeelde kansen. Vooral tegen ploegen die spelen met een stevig slot op de deur, hebben we het vaak moeilijk. Het ontbreekt ons aan ideeën en snelheid van uitvoeren om zulke tegenstanders te ontwrichten. Daarenboven delen we te vaak cadeautjes uit in de laatste minuten van de wedstrijd (maturiteit). 

Je kan een linie kiezen om de ploeg te versterken. Welke kies je?
Aanval. Indien Nmecha zou uitvallen, zie ik weinig meteen inzetbare alternatieven. 

Moet Kompany soms 'realistischer' gaan spelen? 
Ja, al lijkt hij dat stilaan te doen. Deze Anderlechtkern vind ik al bij al toch zeer mager en dat is hoofdzakelijk te wijten aan de financiële situatie van de club. In dat geval, moet je ook durven spelen naar je kwaliteiten om absoluut het onderste uit de kan te halen. Europees voetbal lijkt me een must om de clubkas wat te kunnen aanvullen. Wat mij betreft, moet het dus (nog) niet mooi en sprankelend zijn, maar vooral efficiënt. Er moeten automatismen geslepen worden, stabiliteit in de ploeg worden gecreëerd (minder frequent de basisopstelling aanpassen) en er moet dringend werk gemaakt worden van goede stilstaande fases. Qua verdedigende stabiliteit, valt er momenteel weinig op aan te merken (zeker als we de cadeautjes in de slotfase achterwege kunnen laten). Aan de rest van het spel, kan nog stevig worden verbeterd waarbij we het hoogste rendement moeten proberen te halen uit de spelers die er momenteel zijn. 

Wie wint de Gouden Schoen, deze maal uitzonderlijk gebaseerd op slechts een speelronde?
Om eerlijk te zijn, dat interesseert me momenteel amper. Ik ga er dus ook geen uitspraken over doen.

Haalt Anderlecht Europees voetbal dit seizoen?
Ik hoop het alvast, maar blijf er voor vrezen. Er zijn voor Anderlecht dit seizoen weinig makkelijke wedstrijden. AA Gent zal ongetwijfeld nog komen opzetten. Een aantal ploegen die Europees aan de bak moesten en dus veel wedstrijden op korte tijd moesten spelen, zijn uitgeschakeld. Hun focus zal dus nu voor 100% op de competitie komen te liggen. Ploegen die financieel meer middelen hebben, zullen zich nog trachten te versterken. Daarnaast zie ik ook OHL en Beerschot (eens ze verlost zijn van hun coronaproblemen) niet meteen diep wegzakken. Het voordeel is wel dat we momenteel vierde staan en dus een voorsprong op die concurrenten hebben. Niet morsen met de punten tegen de 'kleinere' ploegen en niet verliezen van onze rechtstreekse concurrenten, brengt ons dan al een heel eind.Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum