Anderlecht laat zich niet verrassen in Luik

WOENSDAG, 3 FEBRUARI 2021, 23:16 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht bekert voort na een karige 0-2 tegen een moedig FC Luik. Anderlecht kreeg voldoende kansen om met ruime cijfers de wedstrijd af te sluiten, maar doordat de voorsprong niet echt werd uitgebouwd, bleven de amateurs uit Luik af en toe prikken. In de volgende rond wacht Union, de boeman uit de bekercompetitie van 2019.

Anderlecht startte met de nodige ernst aan de wedstrijd en kreeg een hoop kansen voor rust. Luik was door de competitiestop in het amateurvoetbal amper drie weken aan het trainen en het had vier oefenwedstrijden in de benen. Na twee minuten kon Mukairu alleen voor doel de score openen, maar Debaty bracht redding. Na tien minuten kopte Nmecha over op voorzet van Murillo. Daarna zakte Anderlecht wat weg en kon Luik voor het eerst dreigen. Een schot van Lallemand (ex-Eupen, ex-Antwerp) viel net boven de lat.

Ait El Hadj was de volgende die het probeerde toen Nmecha keurig aflegde, maar zijn schot was gekraakt en rolde naast. Slordig uitvoetballen van de Luikse defensie zorgde ervoor dat Mukairu de bal kreeg. Hij kreeg alle tijd om zijn poging te plaatsen en hij schoof Anderlecht op voorsprong. Daarna kregen de bezoekers nog een aantal kansen. Nmecha kopte veel te zwak op voorzet van Murillo en een goede redding van Debaty hield Bruun Larsen van een kopbaldoelpunt op hoekschop. Anderlecht stond na 45' op voorsprong, maar met slechts één doelpunt  beloonde het zichzelf te karig.

Na rust bleek dat Luik zich nog niet gewonnen gaf. Alweer Lallemand reageerde sneller dan Delcroix op een voorzet, maar de poging ging net over. Amuzu moest dan weer goed verdedigend werk leveren om een kans onschadelijk te maken. Anderlecht probeerde het intussen via Mukairu, maar de Nigeriaan miste voor de tweede maal toen hij redelijk wat ruimte kreeg. De pas ingevallen Ashimeru kreeg bij een aanval de bal voor de voeten en de Ghanees schoof eindelijk de dubbele voorsprong voor Anderlecht in doel. Luik besefte dat het moeilijk zou worden, Kompany bracht vers bloed met Arnstad en Stroeykens. Op zeven minuten voor tijd trapte Ai El Hadj van schuin nog naast. Vier minuten voor tijd kwamen ook nog Kana en Lissens in het veld. Meteen daarna moest Delcroix echter de bal van de lijn halen toen Martin-Suarez de bal naast Wellenreuther had gedeponeerd. Hiermee behoedde hij Anderlecht voor erg zenuwachtige laatste minuten.

Zonder te imponeren bekert Anderlecht voort. Het liet zich voor een keer niet verrassen door de underdog.