Neerpede, het secretariaat van Mogi Bayat

ZATERDAG, 20 FEBRUARI 2021, 09:37 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS - ANDERE Operatie Propere Handen barste in oktober van 2018 los. Eén van de spilfiguren is Mogi Bayat, ondertussen al weer actief als makelaar. Een nieuw onderzoek gevoerd door de EIC, European Investigate Collaborations, maakt duidelijk hoe hard Bayat de plak zwaaide op Anderlecht. 

Simpel gezegd, Neerpede was het persoonlijk secretariaat van Mogi Bayat. Hij maakte gebruik van de promotiecode's van de club om vluchten te boeken, drukte zelfs zijn vliegtuigtickets af op de club. Of beter gezegd, hij liet ze afdrukken. Geregeld deelt hij ook relatiegeschenken uit van de club aan zijn persoonlijke contacten. 

Bij transfers onderhandelde hij zelfs rechtstreeks en vroeg aan het personeel om de officiële stempels van de club op de documenten te zetten. Moeten er documenten afgedrukt worden om zijn luxe-horloges te versturen dan klopt hij aan bij het secretariaat van Anderlecht of ze dat even vlug willen afdrukken. 

Maar ook bij transfers gebruikt hij achterpoortjes. Toen er sprake was dat Kara Mbodji naar Swansea kon spreekt hij achter de rug van Anderlecht af met Willy McKay, een Engelse spelersmakelaar die kort bij Swansea staat. De transfer springt uiteindelijk af omdat Anderlecht teveel geld vraagt, het deed op aanraden van Bayat die de info had gekregen van McKay dat Swansea wel meer zou betalen. 

Bij een andere transfer schakelt hij toenmalig MR-voorzitter Olivier Chastel in. Op die manier krijgt hij een versneld visum voor een speler. Chastel krijgt van Bayat drie Anderlecht-truitjes en een volledige uitrusting voor zijn kinderen en drie tickets voor de ere-tribune. Zaken die hij gratis gevraagd heeft aan Anderlecht en ook krijgt.

Bron: HNB (Stéphane Vande Velde en Nico Tanghe)anderlecht-online forum