Anderlecht betaalde Bayat 1,7 miljoen voor Trebel, Thelin en Ezekiel

MAANDAG, 22 FEBRUARI 2021, 10:40 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Bij de huur van Imoh Ezekiel betaalde Anderlecht aan Mogi Bayat 550.000 euro. Voor Isaac Kiese Thelin betaalde Anderlecht aan Bayat 620.000 euro. Bij de transfer van Adrien Trebel verhuisde 515.000 euro van Anderlecht naar Bayat. Eindelijk komen de cijfers boven water.

In het tweede deel van het Football Leaks dossier over Anderlecht, Bayat en Herman Van Holsbeeck (foto) komen pas echt interessante zaken naar boven. Dat Anderlecht Bayat toestond om met de clubkorting vliegtuigtickets te boeken, vonden we wat magertjes zaterdag. De cijfers die De Standard vandaag publiceert, zijn van een heel andere orde.

Thelin: 520.000 euro op transferoptie te lichten

We zijn de woorden die Herman Van Holsbeek op 1 september 2017 uitsprak nooit vergeten: "Het is soms moeilijk om alles uitgelegd te krijgen. We zullen binnen een paar jaar wel zien wie gelijk had", vertelde hij toen bekend raakte dat Anderlecht de optie in het huurcontract van Kiese Thelin lichtte. Thelin, die in zijn eerste jaar bij Anderlecht (als huurling dus) slechts twee keer had gescoord en zelden een overtuigende indruk liet.

Zijn we vandaag 'binnen een paar jaar'? Daar lijkt het wel op. Uit de documenten die De Standard kon inkijken blijkt dat Bayat van Anderlecht 520.000 euro kreeg toen paars-wit de aankoopoptie voor Thelin lichtte. Een jaar eerder mocht hij 100.000 euro op zijn rekening bijschrijven om te helpen bij het realiseren van de uitleenbeurt. Na zijn definitieve transfer speelde Thelin nog welgeteld 339 minuten voor paars-wit. Zonder te scoren. En hem doorverkopen, het zogezegde doel van Van Holsbeeck toen hij de aankoopoptie lichtte, lukte ook niet door het hoge salaris dat de Zweed bij Anderlecht opstrijkt.

Ezekiel: twee keer langs de kassa

Bij de uitleenbeurt van Imoh Ezekiel aan Anderlecht in de zomer van 2015 factureert Bayat twee keer aan paars-wit. Bayat kreeg van Anderlecht 300.000 euro omdat het hielp bij de onderhandelingen en 250.000 euro omdat hij ook het contract van Ezekiel zelf onderhandelde.

Trebel: vaste commissie bij doorverkoop, ook al deed hij niets

Helemaal gortig wordt het bij de transfer van Adrien Trebel naar Anderlecht. Trebel wil weg bij Anderlecht, maar dat lukt niet met zijn makelaar Nicolas Onissé. Bayat weet de zaak te forceren en Anderlecht betaalt hem 200.000 euro hiervoor. Trebel weet ook te verkrijgen dat Anderlecht aan Onissé 630.000 euro betaald. Voor bewezen diensten. Maar Bayat is Bayat: hij sloot een contract met Onissé dat deze laatste verplichtte om de helft van dat bedrag (315.000 euro dus) aan Bayat door te storten.

Bij de transfer van Trebel naar Anderlecht wordt ook een contract opgemaakt waarin staat hoe de partijen de koek zullen verdelen bij een doorverkoop. Dat contract bepaalt dat Bayat een exclusief mandaat krijgt om Trebel door te verkopen. Noch Anderlecht, noch een andere makelaar kunnen hierin dus initiatief nemen. Het mandaat loopt drie jaar en zou daarna stilzwijgend met drie jaar verlengd worden. Het contract bepaalt ook al dat Bayat 300.000 euro krijgt als Trebel verkocht wordt voor zes miljoen euro of meer. En mocht Bayat toch geen stappen ondernomen hebben bij een transfer, dan nog zou hij volgens het contract recht hebben op dat bedrag.

Tot slot nog een opmerkelijk 'detail' bij de transfer van Trebel: Paars-wit betaalde aan Standard 3 miljoen euro. Een schappelijk bedrag voor een speler als Trebel. Maar Trebel zelf kreeg maar liefst 3,3 miljoen euro aan tekengeld. Daartegenover stond dat hij in zijn eerste contract slechts 32.000 euro bruto per maand verdiende. Het hoge tekengeld, waar veel minder belastingen op betaald moeten worden, vervangt het salaris.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum