Bleef Tielemans? Dan kreeg Henrotay 1,8 miljoen euro

DINSDAG, 23 FEBRUARI 2021, 20:59 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE In hun Football Leaks-dossier belichten De Standard en Le Soir vandaag het transferdossier van Youri Tielemans en de (vieze) rol van makelaar Christophe Henrotay daarin. Verschillende zaken waren al bekend, maar er komen ook nieuwe dingen naar boven.

Dat bijna een kwart van de transfersom van 25 miljoen euro die Anderlecht voor Tielemans van Monaco kreeg, naar Henrotay doorvloeide, was al bekend. Dat was één van de 'lijken die uit de kast vielen' waarover Marc Coucke sprak nadat hij Anderlecht had overgenomen. In Football Leaks zien we vandaag hoe de transfer tot stand kwam.

Mandaat van Monaco, Anderlecht en Tielemans

Op 14 maart 2017 stuurde Henrotay een eerste mail naar Monaco om de onderhandelingen over een transfer van Tielemans op te starten. Henrotay somde meteen de loonsvoorwaarden op die hij voor Tielemans wou verkrijgen (want hij behartigde diens belangen) en welke commissie hij zelf wou opstrijken: 1,5 miljoen euro te betalen in drie jaar. Monaco ging akkoord met die commissie, op voorwaarde dat Henrotay erin zou slagen om de transfersom onder de 25 miljoen euro te houden. 

Op zich geen probleem, ware het niet dat ook Anderlecht een mandaat gegeven had aan Henrotay om Tielemans te verkopen. En Anderlecht wou uiteraard een zo hoog mogelijke transfersom.

20 procent van transfersom of 1,8 miljoen zonder transfer

De overeenkomst tussen Anderlecht en Henrotay dateerde van vijf maanden eerder en bevatte verschillende scenario's en hoeveel de makelaar zou opstrijken als hij Tielemans binnen het jaar verkocht kreeg. Indien Henrotay erin slaagde om Tielemans voor meer dan 18 miljoen euro te verkopen, zou Henrotay 20 procent van de totale transfersom krijgen. Normaal bedraagt een commissie tussen de 5 en 10 procent.

Misschien wel de meest opvallende passage in deze overeenkomst tussen Anderlecht en Henrotay is wat er gebeurde als Tielemans toch zou blijven. In dat geval zou Henrotay 1,8 miljoen euro van Anderlecht krijgen.

Uitbetaling commissie via schimmige structuren

Op 10 april liep bij Anderlecht een eerste bod binnen van Monaco. Dat bod bedroeg, weinig verrassend, 25 miljoen euro. Herman Van Holsbeeck en Anderlecht aanvaardden het bod. Vijf van die 25 miljoen euro zijn de commissie die Anderlecht moest aan Henrotay.

Een kleine maand later, op 8 mei, mailden Henrotay en Monaco een hele dag over de uitbetaling van de Monegaskische commissie van 1,5 miljoen euro. Monaco zou een scoutingsopdracht opstellen gedateerd op 1 maart waarin het Henrotay opdroeg een middenvelder voor hen te vinden. Het gezochte profiel was (letterlijk) op het lijf van Tielemans geschreven. In ruil zou Henrotay 6 procent van de transfersom krijgen. Wat in de praktijk neer kwam op 1,5 miljoen euro.

In de loop van de dag werd de eindbegunstigde van het bedrag enkele keren aangepast. Eerst Christophe Henrotay zelf. Daarna zijn halfbroer Martin. Dan zijn vader Roger. Het geld moest gestort worden aan de Luxemburgse makelaarsvennootschap van C. Henrotay en zijn vader. Al bezat die laatste maar één van de 480 aandelen. Of die overeenkomst effectief is ondertekend en het bedrag werd gestort, kon niet blijken uit de documenten die Football Leaks opdiepte. Ongetwijfeld zal het parket dat uitzoeken in haar onderzoek naar fraude door Henrotay.

Monegaskischeh commissie betaald via Anderlecht?

Intussen staat op de eindfactuur dat Monaco geen 25 miljoen euro aan Anderlecht betaalde, maar 26,2 miljoen euro. Daarvan moest Anderlecht 6,2 miljoen doorstorten aan Henrotay. De 5 miljoen euro eigen commissie al zeker; maar vanwaar kwam die extra 1,2 miljoen euro? Van Monaco?

Anderlecht moest het bedrag niet rechtstreeks aan Henrotay betalen, maar aan de onbekende Nederlandse vennootschap Tanguillo BV. Uit onderzoek van De Standaard en Le Soir blijkt dat dit een anonieme postbusvennootschap in Den Haag is.

Onder Van Holsbeeck betaalde Anderlecht een eerste schijf van 750.000 euro. Nadat Coucke de club overnam, weigerde hij om de tweede schijf van 5,45 miljoen over te maken. Uit gegevens die gepubliceerd zijn op de website van de Belgische voetbalbond blijkt intussen wel dat Anderlecht in het seizoen 2018-2019 alsnog een betaling aan Henrotay heeft gedaan voor Tielemans. Een bedrag staat er niet bij.

Geen van de betrokkenen wilde inhoudelijk commentaar kwijt.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum