Henrotay verdiende 3,7 miljoen euro aan Mbemba

WOENSDAG, 24 FEBRUARI 2021, 21:18 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE In het Football Leaks-dossier belichten De Standaard en Le Soir vandaag de dubbeltransfer van Chancel Mbemba en Aleksandar Mitrovic naar Newcastle in de zomer van 2015. Opnieuw komt de rol van makelaar Christophe Henrotay bovendrijven.

"Een deal van dertig miljoen euro", zo pronkte Herman Van Holsbeeck in de zomer van 2015 toen hij Mbemba en Mitrovic aan Newcastle verkocht. Voor Mitrovic betaalden de Magpies 16,5 miljoen euro, voor Mbemba 13,75 miljoen euro. Maar (uiteraard) ging een groot deel van deze sommen niet naar Anderlecht.

Henrotay grote winnaar bij transfer Mbemba

Gisteren leerden we al dat een normale makelaarscommissie 5 tot 10 procent op de transfersom bedraagt. Bij Mbemba zou dat dus, afgerond, 700.000 tot 1,4 miljoen euro zijn. Maar Anderlecht betaalde Henrotay maar liefst 3,1 miljoen euro. Minstens.

Met de contracten om deze som te regelen, werd opnieuw geknoeid. Op 29 juli, ruim een week nadat de transfer werd afgerond, stuurt Herman Van Holsbeeck twee ondertekende contracten naar Henrotay om de verdeling van de commissie te regelen. Het eerste contract is geantidateerd op 4 juni en bepaalt dat Henrotay 3,1 miljoen euro krijgt als Mbemba voor 31 augustus verkocht wordt voor minstens 10 miljoen euro. Het tweede contract gaat over de uitbetaling van dat bedrag. 

Naast die 3,1 miljoen euro mag Henrotay nog wat geld op zijn rekening bijschrijven. Newcastle beloofde de makelaar van Mbemba 7 procent op zijn toekomstige jaarsalaris van 2 miljoen euro. In de documenten van Football Leaks zaten echter geen bewijzen dat dat bedrag ook effectief werd betaald. Wat wel betaald werd aan Henrotay, was de som van 575.000 euro voor de contractverlenging die Mbemba in 2013 bij Anderlecht tekende.

Wat kreeg Mbemba's ex-makelaar?

De Football Leaks-documenten bevatten ook een overeenkomst tussen Anderlecht en Mbemba's voormalige makelaar Fabio Baglio waarin deze laatste afstand doet het doorverkooppercentage van 10 procent dat hij bezat op Mbemba. Vreed, aangezien toen al duidelijk was dat Mbemba een mooie transfersom zou opbrengen. Het is echter niet duidelijk wat Baglio hiervoor in de plaats kreeg. 

Enkele jaren eerder kreeg Baglio van Anderlecht 100.000 euro toen hij Mbemba vanuit Congo naar Brussel loodste. De transfersom die zijn ex-club FC MK toen kreeg bedroeg 755.000 euro.

Mitrovic: Zahavi kreeg minder dan Henrotay voor Mbemba

De transfer van Mitrovic was vooral het werk van makelaar Pini Zahavi. Hij factureerde hiervoor 1,25 miljoen euro aan Anderlecht met als verklaring dat hij de transfer exclusief onderhandelde. Dus hoewel Mitrovic voor een hogere transfersom verkocht werd dan Mbemba, lag de makelaarscommissie hier 2,5 keer lager.

In de documenten duikt ook nog een niet-ondertekend contract op tussen Anderlecht en Zahavi dat stelt dat Zahavi recht heeft op 300.000 euro als Mitrovic voor meer dan 10 miljoen euro wordt verkocht. Het is echter onduidelijk of dat bedrag nog bij de 1,25 miljoen euro van hierboven geteld moet worden, dan wel dat het daar al in vervat zit.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum