Heisa om verborgen regenboogband Sambi Lokonga

MAANDAG, 8 MAART 2021, 13:54 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Alle aanvoerders uit eerste klasse droegen dit weekend een regenboogband als aanvoerdersband om homofobie te veroordelen en diversiteit aan te moedigen. Anderlecht-aanvoerder Albert Sambi Lokonga droeg echter zijn vertrouwde kapiteinsband erboven. Terwijl de Pro League 'not amused' is, spreekt Anderlecht van een misverstand.

"Dit voorval is bijzonder ongelukkig en tegen de afspraken in. Elke kapitein zou de regenboogband dragen, wij betreuren dat dit op Anderlecht niet correct gebeurd is", zegt Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever. De Pro League zal het aankaarten bij Anderlecht en uitleg vragen.

Die uitleg is al gekomen. Paars-wit spreekt van een 'betreurenswaardig en ongelukkig misverstand'. "Ik wil benadrukken dat het louter een zaak van bijgeloof is, dat ik de band van Anderlecht ook wou dragen en dat ik daarom beide banden droeg", zegt Sambi Lokonga in een door de club uitgestuurde communicatie. "Ik benadruk dat ik mensen respecteer in al hun diversiteit, of dat nu om geaardheid, afkomst of geloofsovertuiging gaat.”

Mpoku weigerde twee jaar geleden

Twee jaar geleden weigerde Sambi Lokonga's broer Paul-José Mpoku als aanvoerder van Standard de regenboogband te dragen. Mpoku wilde toen niet dat het debat over diversiteit beperkt bleef tot de LGBT-zaak. Daarom droeg hij in de plaats een aanvoerdersband met verschillende symbolen, waaronder de regenboogvlag, het katholieke kruis, het teken van de Islam, de Davidster, de slogan 'No to racsim' en de voorstellingen van een mindervalide persoon en een slechtziende.

De Pro League keurde die band goed en enkele dagen later droeg toenmalig STVV-aanvoerder Jordan Botaka dezelfde band.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum