"Aanpak van Anderlecht is het slimst"

ZATERDAG, 10 JULI 2021, 08:38 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD De transfer van Albert Sambi Lokonga brengt het inkomstenplaatje van in Neerpede opgeleide spelers de laatste tien jaar op 140 miljoen. Dat becijferde Het Laatste Nieuws. Sporteconoom Trudo Dejonghe looft de aanpak van Anderlecht. "Dit is het enige verdienmodel dat echt werkt", zegt hij.

Van de 26 miljoen euro voor Jérémy Doku tot de 1,5 miljoen euro voor Aaron Leya Iseka. Anderlecht cashte de laatste tien jaar maar liefst 140 miljoen euro voor jeugdproducten. En dat is geen toeval. Paars-wit was de eerste Belgische club die fors inzette én investeerde in jeugdopleiding. Het jeugdbudget bedraagt enkele miljoenen euro's per jaar.

"Maar de grote troef van Anderlecht is de doorstroming naar de A-kern. Nergens anders in België heb je zo'n doorgroeimogelijkheden", zegt sporteconoom Trudo Dejonghe. Met Lukaku, Tielemans, Praet en nu Doku en Sambi Lokonga heeft Anderlecht mooie referenties om naar te verwijzen. "Anderlecht is een keurmerk geworden", weet Dejonghe.

Toch blijven veel Belgische clubs zweren bij onbekende en goedkope buitenlandse spelers, in de hoop zo die ene witte merel te vinden. "Volgens mij heeft dat nog weinig zin. De echt goede komen niet meer naar België. De aanpak van Anderlecht is veel slimmer. Dit is het enige verdienmodel dat echt werkt. Je moet investeren in accommodatie en coaches, maar het rendeert wel."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.