18 op 18 voor Anderlecht in Europa League

WOENSDAG, 14 DECEMBER 2011, 23:26 - Sporzafanaat

Anderlecht heeft zich met een spectaculaire 5-3 overwinning tegen Lokomotiv Moskou tot groepswinnaar gekroond in de Europa League. Paars-wit is tevens de eerste Belgische ploeg die een perfecte reeks kan voorleggen in Europa.

Anderlecht begon snedig aan de wedstrijd met enkele leuke acties. Guillaume Gillet stelde de keeper van Lokomotiv voor het eerst op proef. Maar na het sterke openingskwartier verwaterde het spel. De Russen kwamen beter in de wedstrijd en Ignatiev profiteerde even later van laks verdedigen: 0-1. Anderlecht wankelde even en Proto moest de 0-2 voorkomen.

Kljestan zorgde op het juiste moment met een mooie plaatsbal voor de 1-1. De gelijkmaker gaf Anderlecht weer vertrouwen en dankzij de eerste Europese goal van Canesin Matos mocht Anderlecht met een 2-1 voorsprong gaan rusten.

Anderlecht begon opnieuw sterk aan de tweede helft en hield dit nu ook langer vol. Jovanovic miste eerst nog een grote kans, maar de 3-1 kwam er niet veel later toch. Suarez legde een vrije trap van Marecek terug tot bij Wasilewski die scoorde met een omhaal. De Argentijn zette Anderlecht daarna helemaal op rozen met zijn zevende treffer in Europa: 4-1. De mexican wave rolde van de tribunes.

Met nog twintig minuten op de klok kreeg Lokomotiv Moskou, dat Proto na rust niet meer kon bedreigen, een wel heel lichte strafschop toegewezen. Sychev knalde het geschenk van de Kroatische scheidsrechter staalhard in het doel van Proto: 4-2. Ook Gillet pikte opnieuw zijn doelpuntje mee en zette Anderlecht op 5-2. De doelpuntenkermis was echter nog niet afgelopen, want Sychev mocht in de laatste minuut nog zijn tweede van de avond maken.

Zo sluit Anderlecht de groepsfase af met een 18 op 18 en gaat het vrijdag als reekshoofd de loting voor de 16e finales in.

Uitslag: 5-3
Doelpunten: 22' Ignatiev (0-1), 34' Kljestan (1-1), 40' Canesin (2-1), 58' Wasilewski (3-1), 62' Suarez (4-1), 70' Sychev (4-2), 79' Gillet (5-2), 90' Sychev (5-3)

Anderlecht: Proto, Wasilewski, Juhasz, Kouyate, Safari, Marecek, Kljestan, Canesin (87' De Sutter), Gillet (81' Badibanga), Jovanovic, Suarez (73' Mbokani)
Lokomotiv Moskou: Ameltsjenko, Ivanov, Durica, Da Costa, Ilic, Gloesjakov, Torbinski (46' Ozdojev), Zapater, Ignatiev, Maicon (54' Caicedo), Mintsjenkov (46' Sychev)

Geel: 12' Canesin, 24' Da Costa, 28' Kouyaté, 38' Maicon, 45+3' Ivanov, 77' Juhasz, 84' Ivanov
Rood: 83' Ivanov (2x geel)

Scheidsrechter: Ivan Bebek
Stadion: Constant Vanden Stock-stadion