Waarom Ashimeru zonder schorsing kan wegkomen

DINSDAG, 2 NOVEMBER 2021, 20:17 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN De Twitterende onderbuik van Vlaanderen begrijpt niet waarom Majeed Ashimeru slechts een voorwaardelijke schorsing riskeert voor zijn beslissende handsbal gisteren tegen OH Leuven. Nochtans is de verklaring erg simpel: het bondsparket volgt, net als bij het schorsingsvoorstel voor Murillo, de indicatieve tabel.

De indicatieve tabel is een document dat enkele jaren geleden werd opgesteld met als doel uniformiteit te brengen in de schorsingen. Veel zaken waarvoor je rood kan krijgen, staan erin opgesomd met daarbij de mogelijke straf. Bij Ashimeru gaat het om puntje 1: 'Een doelpunt/doelkans verhinderen voor de tegenstrever'. Hierbij past een voorstel tot minnelijke schikking van één wedstrijd schorsing en 1.000 euro boete. 

Of de fout nu in de eerste of de laatste minuut gemaakt wordt. Of de tegenpartij de strafschop nu mist of scoort. Of die strafschop nu beslissend is voor het resultaat of niet. Dat doet allemaal niet ter zake bij de bepaling van schorsing of boete.

Maar waarom een voorstel tot voorwaardelijke schorsing en geen effectieve? "De speler heeft geen disciplinair verleden bij de KBVB, bovendien gaat het hier niet om een zeer zware fout", legt bondsprocureur Ebe Verhaegen toe. "We passen hier dus gewoon het reglement toe."

Voor de volledigheid: voor een slag of stoot met de elleboog voorziet de indicatieve tabel een schorsingsvoorstel van vier wedstrijden. Exact wat Murillo kreeg. Dus ook hier volgt het bondsparket gewoon de indicatieve tabel.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.