Anderlecht dreigt 11 miljoen euro extra belastingen te moeten betalen

WOENSDAG, 10 NOVEMBER 2021, 22:25 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE De federale regering wil de enorme belastingkortingen die de Belgische voetbalclubs genieten aan banden leggen. Vooral de G6 dreigt hierdoor fors meer belastingen te moeten betalen vanaf 1 januari 2022. Voor Anderlecht zou het zelfs gaan om zo'n 11 miljoen euro.

De Morgen kon het voorontwerp van de programmawet, dat op vrijdag 29 oktober na een eerste lezing werd goedgekeurd door de ministerraad, inkijken. Momenteel hoeven clubs slechts 20 procent van de belastingsom die ze afhouden op de lonen van spelers door te storten aan de schatkist. Van de overige 80 procent mogen ze driekwart vrij besteden en één vierde moet naar jeugdopleiding gaan. In de praktijk wordt hier vaak het loon van -21-jarige in de A-kern mee betaald.

De regering wil dat nu veranderen. Vanaf 1 januari 2022 zal er nog maximaal 4 miljoen euro subsidie per sportclub worden toegekend. Een heel verschil met de 15 miljoen euro die Anderlecht volgens het huidige systeem vergaarde tijdens het seizoen 2019-2020. Die vier miljoen moeten de clubs ook veel strikter besteden. Twee miljoen moet naar jeugdopleiding gaan en twee miljoen is voor investeringen aan het stadion. 

Volgende week volgt een tweede lezing van de programmawet en daarna volgt de stemming in het parlement.



anderlecht-online forum