Delcroix: "Zonder meneer Vanhomwegen middelbaar nooit afgemaakt"

ZONDAG, 14 NOVEMBER 2021, 20:41 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE In De Morgen vertellen dit weekend vijf bekende personen over die ene leerkracht die hun leven veranderde. Anderlecht-speler Hannes Delcroix is één van hen. Hij bedankt Youri Vanhomwegen, zijn leerkracht Frans in het vijfde middelbaar. "Zonder hem zouden ik en vijf Anderlecht-ploegmaats het middelbaar allicht nooit afgemaakt."

Op zijn veertiende kwam Delcroix voor Anderlecht voetballen. Hij verliet zijn school in Essen en ging op internaat in het Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht. In het vijfde middelbaar zat hij er in de klas met onder meer Sebastiaan Bornauw, Arno Van Keilegom, Michiel De Looze, Sieben De­waele en Daam Foulon. Allemaal spelers van Anderlecht. Youri Vanhomwegen was hun leerkracht Frans, maar hij deed zo veel meer.

"Doordat wij toen al aan topsport deden en vaak met de jeugdploeg weg waren, misten we waanzinnig veel lessen", vertelt Delcroix. Het ging uiteraard niet alleen om Frans, maar om alle vakken. Leerstof die ze nadien moesten inhalen. "Vanhomwegen zorgde ervoor dat wij alle lesmateriaal kregen. Iedere week bezorgde hij ons kopieën van de notities van onze klasgenoten zodat wij konden bijbenen."

"Hij hoefde dat niet te doen. Hij was niet eens onze klastitularis", gaat Delcroix verder. "Maar ik denk dat hij begreep hoe zwaar de combinatie topsport en school voor ons was. Hij wilde ons gewoon helpen, vrijwillig." Delcroix vertelt dat het regelmatig voorviel dat hij pas rond middernacht op zijn kamer aankwam en dan nog moest beginnen blokken voor een toets de dag nadien. "Stel je voor dat we dan ook nog eens al dat lesmateriaal zelf hadden moeten regelen. Dat was gewoon niet gelukt."

Decroix is er dan ook van overtuigd dat hij en die andere jongens hun middelbaar "in heel grote mate" hebben kunnen afmaken dankzij leerkracht Youri Vanhomwegen.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.