Odeurs stopt bij Red Flames: "Mentaal gebroken"

WOENSDAG, 19 JANUARI 2022, 21:27 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

DAMES Justien Odeurs, de doelvrouw van de Anderlecht, stelt zich niet langer beschikbaar voor de nationale ploeg. Dat laat ze vandaag weten via een bericht op Instagram. "Op dit moment primeert mijn mentale welzijn", schrijft Odeurs.

De 24-jarige Odeurs debuteerde in 2014 op 17-jarige leeftijd bij de Red Flames. Ze speelde al 44 interlands. In november viel ze naast de selectie voor twee belangrijke WK-kwalificatiematchen. Officieel klonk het dat ze niet voldeed aan bepaalde fysieke vereisten. Op Instagram licht ze haar beslissing toe (zie bericht onder dit artikel).

"In september nog perfect"

In een gesprek met Het Nieuwsblad geeft Odeurs meer uitleg. "In september speelde ik volgens de bond nog de perfecte wedstrijd. Jij bent onze nummer één. Jij wordt de beste keeper van het komende EK. Dat zei de staf tegen mij, maar plots ging ik in oktober wel van eerste doelvrouw naar niet eens bij de selectie. Dat is toch raar", aldus Odeurs.

Volgens bondscoach Yves Serneels wordt de lat bij de Red Flames steeds hoger gelegd. "Al heel mijn leven werk ik aan de fysieke parameters waarover de coach het heeft. Maar ik zal nooit een plank zijn. Ik sta fysiek al jaren hetzelfde. Waarom is dat na acht jaar plots niet goed genoeg meer?”

"Niet meer menselijk"

Volgens Odeurs heeft de manier waarop de voetbalbond met haar omging, haar gekraakt. "Het was niet meer menselijk, zelfs niet voor topsporters", vindt Odeurs. "Van de ene op de andere dag was het respect weg. Zeggen dat je gaat spelen en plots niet in de selectie zitten. Zeggen dat je gaat spelen en een dag ervoor plots het tegendeel horen."

"Dan komt er die klik waarop je beseft dat men niet verder wil met de persoon die ik ben", aldus Odeurs. De doelvrouw zegt altijd met fierheid het shirt van de Red Flames te hebben gedragen. "Maar de laatste maanden werd het mij te veel. Ik ging er mentaal onderdoor. Ik zeg mijn job deels op omdat ik voor mijn mentale gezondheid kies.”

Job in horeca

Odeurs heeft naast haar voetbalcarrière nog een job in de horeca. Weinig dames kunnen immers financieel leven van voetbal. Volgens haar was dat ook een doorn in het oog van de voetbalbond. " Deze job is qua uren perfect combineerbaar met voetballen. Past horeca niet bij een profvoetbalster? Dat kan, maar ik denk dat je die twee los van elkaar moet zien."

Odeurs focust zich nu volledig op Anderlecht. "Anderlecht steunt mij in tegenstelling tot de nationale ploeg wel. De club geeft mij wel veel vertrouwen en gaat respectvol met mij om. Ik focus me nu op de titelstrijd en wil verder gewoon rust."

anderlecht-online forum