Anderlecht moet finale afdwingen in terugwedstrijd

DONDERDAG, 3 FEBRUARI 2022, 22:40 - Garrincha

WEDSTRIJDEN De wedstrijd die de deur richting bekerfinale moest openbreken, is op een sisser geëindigd. Pas na een erg discutabele VAR-tussenkomst in de 94e minuut slaagde Anderlecht erin de nederlaag te vermijden. Over vier weken moet Anderlecht de finaleplaats afdwingen in het eigen Lotto Park.

De wedstrijd was amper bezig of Kouamé werd door Agbadou onderuit gelopen aan de penaltystip. Scheidsrechter Lardot twijfelde niet en Refaelov deed dat ook niet: de strafschop ging er feilloos in. Anderlecht leek vertrokken voor een mooie avond, maar tien minuten later ging de bal ook aan de overkant op de stip. Mykhaylichenko met de fout en Prevljak met het doelpunt. 1-1 na een kwartier.

Anderlecht reageerde op de gelijkmaker met een schot van Refaelov dat net naast ging. Heel overtuigend was het echter niet wat paars-wit op de mat legde. Pas vijf minuten voor de rust was Anderlecht nog eens dreigend, maar het schot van Mykhaylichenko ging net naast. In de toegevoegde tijd van de eerste helft mocht Magallan van geluk spreken dat Lardot niet nog een strafschop floot.

Na de pauze dwong Anderlecht de thuisploeg tot verdedigen, maar echt gevaar leverde dat overwicht niet op. Halfweg de tweede helft voerde Kompany drie wissels uit. Onder meer de geblesseerde Olsson ging eraf. Invaller Amuzu zorgde voor snelheid, maar liet zich een klein kwartier voor tijd te gemakkelijk voorbij lopen door N'Dri. Die vond Peeters, die op zijn beurt via de paal in doel knalde: 2-1.

Na de achterstand ging Anderlecht op zoek naar de gelijkmaker, maar veel meer dan een resem hoekschoppen en een hoop onzuiverheden in de zone van de waarheid leverde dat niet op. Al knalde Kouamé nog een keer pal op Nurudeen. Tot in de 94e minuut Anderlecht zich klaarmaakte voor een vrije trap en de scheidsrechter op advies van de VAR toch op de stip legde. De fout werd blijkbaar gemaakt op de lijn (en dat is erbinnen). Refaelov nam het geschenkje met beide handen aan en trapte zijn tweede elfmeter tegen de touwen.

Over exact vier weken staan beide ploegen in het Lotto Park opnieuw tegen elkaar voor de terugwedstrijd. Hopelijk heeft Anderlecht tegen dan zijn goede vorm teruggevonden.

Score: 2-2
Goal(s): 6' Refaelov (0-1, pen.), 16' Prevljak (1-1, pen.), 77' Peeters (2-1), 95' Refaelov (2-2)

Eupen:Nurudeen, Magnée (80' Ngoy), Beck, Agbadou, Gnaka, Lambert, Peeters, Déom, Alloh (72' N'Dri), Müsel (46' Konstantelias), Prevljak
Anderlecht:Van Crombrugge, Mykhaylichenko (84' Ait El Hadj), Magallan, Hoedt, Gomez, Cullen, Olsson (68' Ashimeru), Verschaeren (68' Raman), Refaelov, Zirkzee (68' Raman), Kouamé

Geel: 5' Agbadou, 82' Raman, 82' Peeters, 87' N'Dri

Scheidsrechter: Jonathan Lardot
Stadion: Am Kehrweg