Pleidooi Kompany lijkt vruchten af te werpen

MAANDAG, 14 FEBRUARI 2022, 09:06 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Zaterdagavond sprak Kompany na de winst op Zulte-Waregem over de VAR-interventie bij de 0-1 van Kouamé. Die interventie duurde volgens Kompany té lang en omwille van verschillende gelijkaardige recente voorvallen zal het Referee Department de regels aanpassen.

De laatste weken zijn er verschillende VAR-interventies die wel erg lang duren. Denk maar aan de late treffer van Standard tegen Cercle Brugge. In Zulte-Waregem duurde het zo lang (4'42") dat zelfs Murillo en Seck een kijkje gingen nemen op een van de schermen langs het veld.

Kompany vond na de wedstrijd dat vijf minuten gewoon veel te lang is. "Dit is geen kritiek op de scheidsrechter, hé. Maar het systeem moet veranderen", zei Kompany. Het trekken van de 3D lijn bij buitenspel loopt dus niet altijd zoals gepland. In Oostende - Zulte Waregem kon er bijvoorbeeld een lijn niet worden getrokken door een ontbrekend camerastandpunt. Uiteraard toonde niet enkel Kompany zich ontevreden over deze werkwijze.

Nu heeft Stephanie Forde, operationeel directeur bij het Referee Department, laten weten dat de regels zullen worden gewijzigd. De VAR mag nu ongeveer 2 à 2,5 minuten bezig zijn met het trekken van een lijn. Als het in die periode en na twee pogingen niet lukt, wordt de beslissing op het veld genomen door de scheidsrechter. Op het WK voor clubs werd recent geëxperimenteerd met halfgeautomatiseerde buitenspeltechnologie.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.