Spelconcept 1B voor volgend seizoen bekend

DINSDAG, 1 MAART 2022, 12:53 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD De Pro League heeft bekendgemaakt hoe de competitie in 1B volgend seizoen zal verlopen. In totaal zullen twaalf ploegen, waaronder wellicht ook de beloften van Anderlecht, een reguliere competitie van 22 wedstrijden afwerken. Daarna volgen voor alle clubs play-offs met tien wedstrijden.

1B zal volgend seizoen bestaan uit acht profclubs (zoals nu) en vier beloftenteam. De top vier van de huidige U21-competitie mag zich meten met de grote jongens. De beloften van Anderlecht staan momenteel aan de leiding en er moeten al rare dingen gebeuren om nog uit de top vier te vallen. De beloftenteams in 1B zullen volgend seizoen trouwens U23-teams zijn en geen U21.

Door de introductie van de beloftenteams in 1B verdwijnt het concept met de dubbele heen- en terugronde waarbij alle teams vier keer tegen elkaar spelen. Volgend seizoen werken alle clubs een normale, enkele heen- en terugronde af. Dat resulteert in 22 wedstrijden. De eerste zes spelen daarna twee keer tegen elkaar in de zogenaamde Promotion Play-offs. Die bepaalt de kampioen. De laatste zes uit de reguliere competitie spelen ook twee keer tegen elkaar in wat heet de Relegation Play-offs. De punten van de eerste 22 wedstrijden blijven behouden. Geen puntendeling dus.

De eerste uit de Promotion Play-offs stijgt naar 1A. De laatste uit de Relegation Play-offs zakt naar de eerste amateurklasse. Een beloftenteam kan niet stijgen (want geen twee teams van dezelfde club in dezelfde afdeling), wel degraderen.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.