AZ vergeet om Anderlecht uit te tellen

VRIJDAG, 17 FEBRUARI 2012, 08:25 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht verloor zijn heenmatch in de 1/16e finales van de Europa League met 1-0 tegen AZ en mag daar erg blij mee zijn. Paars-wit maakte niet veel klaar, terwijl AZ prima voetbalde. Het vergat alleen de kansen te benutten.


Bij Anderlecht begon Suarez op de bank. De spits voelde zich nog niet optimaal na zijn korte ziekte en had 's middags zelf gevraagd om niet te starten. Canesin nam zijn plaats in. Al in de eerste minuten ontsnapte Anderlecht aan een achterstand. Martens met de voorzet, maar Holman knalde van dichtbij over.

Terwijl Anderlecht moeite had om de bal bij te houden en snel rond te spelen, slaagde AZ er vlot in om diep te spelen. Het gebruikte daarbij vooral de flanken. Linksback Poulsen werd vaak betrokken in de opbouw en het duo Gillet- Wasilewski kende de nodige problemen. Aan de overkant dolde Beerens meer dan eens met Safari.

Iets voorbij het halfuur zette AZ zijn overwicht om in een verdiende voorsprong. Voorzet Poulsen en de 18-jarige Maher trapte binnen. In de tien minuten die volgden, moest Anderlecht alle zeilen bijzetten om de schade niet te laten oplopen. Beerens, Benschop en Holman misten echer de kansen. Tot overmaat van ramp blesseerde Safari zich op het einde van de eerste helft. Deschacht was zijn vervanger na de rust.

Na de pauze hetzelfde spelbeeld. AZ combineerde alsof het een lieve lust was en Anderlecht kon enkel achter de bal lopen. Een goede Proto moest gevat tussenkomen op een trap van Maher en ook Martens kon de score niet uitdiepen. Op het uur haalde Jacobs Suarez van de bank. De Argentijn kon wel een beetje vuur in de aanval van Anderlecht brengen, maar een mooie dribbel in het strafschopgebied leverde geen resultaat op.

Het meeste gevaar bleef echter van AZ komen. De Nederlanders benutten de flanken uitstekend en vooral Wasilewski zag sterretjes. Ook zijn inspeelpasses waren bij momenten dramatisch. Deschacht hield beter stand. Vijf minuten voor tijd kreeg Anderlecht plots toch die ene grote kans. Na een snelle uitbraak stuurde Suarez Mbokani het hoekje in, die zette voor op Gillet, maar de Luikenaar kopte van dichtbij pal op Esteban.

Het bleef 1-0 en daar mag vooral Anderlecht erg blij mee zijn. Het houdt de kansen gaaf om volgende week thuis de kwalificatie af te dwingen. Het zal dan wel een stuk beter moeten spelen en hopen dat AZ niet scoort. Want één Nederlands doelpunt betekent dat paars-wit er drie moet maken.

Score: 1-0
Goal(s): 35' Maher 1-0

AZ:Esteban, Marcellis, Moisander, Viergever, Poulsen, Maher, Martens, Elm, Beerens, Benschop (76' Altidore), Holman (78' Gudmundsson)
Anderlecht:Proto, Wasilewski (90' Odoi), Kouyate, Juhasz, Safari (46' Deschacht), Biglia, Kljestan, Gillet, Canesin (59' Suarez), Jovanovic, Mbokani

Geel: 81' Marcellis, 85' Suarez, 90' Gudmundsson, 90' Mbokani
Rood: Geen

Scheidsrechter: Florian Meyer (Dui)
Stadion: AFAS-Stadion