Anderlecht pakt derde plaats en Champions' Play-offs

ZONDAG, 10 APRIL 2022, 20:36 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft met 2-3 gewonnen in Kortrijk en daardoor verzekerde het zich van een plaats in de Champions' Play-offs. Het springt zelfs over Antwerp naar plaats drie in de eindstand van de reguliere competitie. Paars-wit kon dankzij een sterke periode na rust de zege grijpen. Een Europees ticket is echter nog niet binnen. Volgende week maandag wacht de kortste weg naar Europa met de finale van de beker.

Anderlecht betrad bibberend het veld alsof het tegen Bayern Munchen moest spelen. In plaats van de wedstrijd meteen in handen te nemen, was het een zorgeloos Kortrijk dat van bij de aftrap in de aanval trok. In de eerste tien minuten mocht de thuisploeg het vier keer proberen terwijl Anderlecht grossierde in slordigheden en de bal niet in de ploeg kon houden. Iets na het kwartier liep Messaoudi zich vast en struikelde hij over het been van Hoedt. Boterberg werd door de VAR geïnformeerd om toch naar de beelden te gaan kijken en wees alsnog naar de stip. Sainsburg zette van Crombrugge op het verkeerde been.

Anderlecht moest reageren, maar Magallan kopte te zwak. De tweede maal was het wel raak. De bal werd hoog in het veld onderschept door Paars-wit en Zirkzee aarzelde niet om de gelijkmaker binnen te schuiven. Maar Anderlecht kon de lijn niet doortrekken. Op het half uur trok Messaoudi naar doel, maar zijn afwerking was te zwak. Dat was ook het geval toen Ait El Hadj het eens probeerde. Met de melding dat Gent de score had geopend tegen OHL, wist Anderlecht dat het geen tandje, maar een heel gebit moest bijsteken na rust.

Nadat Gent kort na rust een tweede maal scoorde, was het pad voor Paars-wit duidelijk. Veel beterschap leek er niet aan te komen totdat Refaelov Kouamé diep stuurde. De Ivoriaan legde vreemd genoeg nog terug naar Ait El Hadj die twee keer mocht proberen en Paars-wit op voorsprong bracht. Even later kon Zirkzee met de punt van zijn schoen Kouamé bereiken. De spits passeerde Deman en trapte vanuit een schuine positie gezwind de 1-3 in doel. Net voor het uur had Kouamé met een vluchtschot opnieuw kunnen scoren, maar Deman was attent.

Anderlecht liet Kortrijk echter veel te makkelijk terug in de wedstrijd komen. In minuut 66 kreeg Reynolds ineens een boulevard aan ruimte. Murillo en Magallan stonden rond de Amerikaan als twee zoutpilaren en Van Crombrugge kon het schot niet stoppen. Met nog twintig minuten op de klok werd Gomez met een blessure aan de knie (?) naar de kant gehaald. Mykhailichenko viel in, net als Raman en Arnstad die Zirkzee en Refaelov vervingen. Anderlecht moest de volle concentratie bewaren, want Messaoudi lag op de loer bij elke counter. Raman en Amuzu schoten op doel, maar misten precisie in hun afwerking. Ze bleef Anderlecht de slotfase beleven met de bibber op het lijf want uit een counter haalde het enkel een corner. Maar ook Kortrijk kon niet meer voor gevaar zorgen en zegevierde Anderlecht met 2-3.

Een zeer mooi verjaardagsgeschenk voor Kompany en er werd blijkbaar flink gevierd achteraf. Toch biedt de kwalificatie voor de Champions' Play-offs geen garantie op Europees voetbal. Union speelt sowieso al Europees en de vierde in de Champions' Play-offs wacht - afhankelijk van de uitslag van de bekerfinale - een wedstrijd tegen de winnaar van de Europe play-offs. Als Paars-wit volgende maandag de beker wint, is het uiteraard zeker van Europees voetbal en kan het zonder enige druk de Play-offs aanvatten. 

Score: 2-3
Goal(s): 1-0 Sainsbury 20' (pen), 1-1 Zirkzee 25', 1-2 Ait El Hadj 52', 1-3 Kouamé 56', 2-3 Reynolds 66'

Kortrijk:Deman, Reynolds, Watanabe, Sainsbury, Messaoudi, Sissoko (Jonckheere 67'), Kadri, Badamosi (Herrmann 46'), Torp (Selemani 57'), Mehssatou (Henen 83'), Moreno (Mbayo 57')
Anderlecht:Van Crombrugge, Murillo, Magallan, Hoedt, Gomez (Mykhailichenko 72'), Cullen, Olsson, Refaelov (Arnstad 72'), Ait El Hadj (Amuzu 62'), Zirkzee (Raman 72'), Kouamé

Geel: Hoedt 18', Jonckheere 81'
Rood:/

Scheidsrechter: Jan Boterberg
Stadion: Guldensporenstadion