Paal en Martens nekken Anderlecht

VRIJDAG, 24 FEBRUARI 2012, 08:32 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Na een nieuwe nederlaag tegen AZ zit het Europees avontuur van Anderlecht er op. Paars-wit begon nochtans furieus met drie prima kansen in de eerste vijf minuten, maar het was oud-speler Maarten Martens die de doodsteek gaf.


Amper veertig seconden was de partij bezig toen Suarez prima inspeelde op Mbokani. De Congolees tikte de bal echter iets te ver voor zich uit en kon hierdoor niet goed afwerken. Geen nood, vlak erna werd Mbokani opnieuw diep gestuurd. Hij kapte zich mooi vrij, maar trapte op de voet van Esteban. De derde kans in de openingsminuten was voor Suarez. Vanop zo'n 25 meter trapte hij een volley op de binnenkant van de paal.

Anderlecht had de match al vroeg naar zich toe kunnen halen, maar liet na dit te doen. AZ overleefde de stormloop in deze eerste minuten en trok de match in evenwicht. Paars-wit wilde wel, maar het ontbrak aan ideeën en snelheid van uitvoering. AZ hield makkelijk stand. Pas kort voor de rust volgden opnieuw enkele kansen. Suarez zette een mooie actie op en Esteban tikte een vrije schop van Kljestan onder de lat vandaan. Aan de overkant was het even schrikken toen Maher nipt voorlangs besloot.

Na de pauze kreeg Milan Jovanovic, die voor de rust niet echt in de match zat, de eerste kans. Zijn kopbal ging over. Tien minuten na de pauze incasseerde Anderlecht een uppercut. Beerens mocht vrij voorzetten en aan de tweede paal was iedereen Martens vergeten. De Belg knalde zijn volley via Wasilewski in doel. 0-1 en de kopjes bij Anderlecht gingen naar beneden. Jacobs reageerde door Kabangu te brengen voor Deschacht, maar veel leverde dit niet op.

Suarez probeerde nog, maar tevergeefs. AZ was zelfs dichter bij de 0-2, maar Martens trapte voorlangs. Pas in de slotfase kreeg Anderlecht weer enkele kansen. Drie minuten voor tijd verscheen Jovanovic na een carambole alleen voor Esteban, maar de Costa Ricaan redde knap met de voet. Wat later stond hij op de goede plaats om een spectaculaire omhaal van Gillet te pakken. In de allerlaatste seconde van de blessuretijd kopte Mbokani nog op de lat.

Al bij al een verdiende kwalificatie voor AZ, dat vorige week ruim de betere was en vandaag goed standhield. Maar wat zou er gebeurd zijn mocht Anderlecht in de openingsminuten één van zijn kansen verzilverd hebben ...

Score: 0-1
Goal(s): 54' Martens 0-1

Anderlecht:Proto, Wasilewski, Kouyate, Juhasz, Deschacht (61' Kabangu), Biglia, Kljestan Gillet, Suarez, Jovanovic, Mbokani
AZ:Esteban, Marcellis (55' Reijnen), Viergever, Moisander, Poulsen, Elm, Maher, Beerens, Martens (75' Falkenburg), Benschop (44' Altidore), Holman

Geel: 34' Marcellis, 54' Martens, 55' Kljestan, 61' Juhasz, 71' Mbokani, 79' Wasilewski, 85' Moisander
Rood: Geen

Scheidsrechter: Pedro Proença (Por)
Stadion: Constant Vanden Stock-Stadion