Twist over 250.000 euro

WOENSDAG, 1 JUNI 2022, 08:07 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS Het is niet met de beruchte sportwet uit 1978 dat Felice Mazzu zijn contract opzegde bij Union. Het Laatste Nieuws verduidelijkt vandaag dat er in het arbeidsrecht twee wetten uit 1978 zijn. De deze die Mazzu gebruikte, is de klassieke wet die voor iedereen en elk type arbeidsovereenkomst geldt.

Wanneer in de voetbalwereld de term 'wet van '78' geldt, wordt automatisch gedacht aan de wet van 24 februari van dat jaar. Die is er alleen voor sportbeoefenaars en voetballers gebruiken ze af en toe om hun contact van bepaalde duur eenzijdig op te zeggen, of dreigen ermee. Denk bijvoorbeeld aan de transfer van Steven Defour van Genk naar Standard.

Mazzu gebruikte echter de wet van 3 juli 1978 om zijn opzeg bij Union te geven. "De klassieke wet van 3 juli die voor iedereen van kracht is en voor elk type arbeidsovereenkomst", vertelt Johnny Maeschalck, advocaat sportrecht. Volgens deze wet kan iedere arbeidsovereenkomst verbroken worden mits het betalen van een schadevergoeding. De hoogte hangt af van de anciënniteit bij die werkgever. "Maar in het voetbal is die meestal niet heel hoog, waardoor de verbrekingsvergoeding meestal laag ligt", aldus Maeschalck.

250.000 euro

Mazzu was iets meer dan twee jaar aan de slag bij Union. Hierdoor zou hij een opzegperiode van zes weken moeten presteren. Of een equivalent betalen van zes weken salaris. Anderlecht wilde die som betalen en nog iets meer. Kwestie van de goede verstandhouding met Union te bewaren. Paars-wit bood 250.000 euro, maar Union wil het dubbele.

Union liet in een reactie aan Het Laatste Nieuws ook weten dat het enkel tegen Mazzu gerechtelijke stappen overweegt. Niet tegen Anderlecht.



anderlecht-online forum