Een terugblik op het vorige seizoen

WOENSDAG, 22 JUNI 2022, 11:30 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES De voorbereiding van het nieuwe seizoen is al begonnen. We blikken echter nog een keer terug op het voorbije seizoen met enkele medewerkers van Anderlecht-Online. Skyhawk, Garrincha en TCV geven de aftrap.

Ben je tevreden met het voorbije seizoen van Anderlecht?
Skyhawk: Ik heb een dubbel gevoel bij het vorige seizoen. We zijn derde geëindigd. Dat is geen ramp; dat gebeurde vroeger nog al wel eens. Maar goed is dat als Anderlecht zijnde ook niet. Het ergste is dat de kloof tussen de eerste twee en Anderlecht vrij groot was. De bekerfinale was ook een miskleun en een grote ontgoocheling.

TCV: We zijn hoger geëindigd dan in het vorige seizoen, we hebben meer goals gemaakt en het spelniveau was ook iets beter. Anderzijds was de bekerfinale een gemiste kans op een trofee en ontgoochelde de ploeg meestal op beslissende momenten. Op zich ben ik er tevreden mee, maar wel met de wetenschap dat er meer had ingezeten.

Garrincha: Voor het seizoen zou ik getekend hebben voor een derde plaats en de bekerfinale, maar nu heb ik toch vooral een onvoldaan gevoel. Er zat veel meer in. Op cruciale momenten ontbrak het de ploeg aan de goede mentaliteit en zo hebben we veel belangrijke steken laten vallen. Anderzijds zijn er wel momenten geweest dat ik enorm genoten heb van onze ploeg. Jongens als Gomez, Zirkzee en verschillende eigen jeugdproducten hebben me regelmatig weten te charmeren en een lach op mijn gezicht getoverd.

 

Hoe kijk je terug op het bekerverhaal?
TCV: Na de match was ik eigenlijk niet ontgoocheld omdat ze zo slecht hadden gespeeld. En die laatste penalty zo slecht zetten, is uiteraard ook vragen om problemen. Maar het was uiteraard een enorme gemiste kans, zeker omdat Anderlecht het vaak moeilijk heeft in de beker. Gent is een moeilijke tegenstander, maar je gaat niet elk seizoen zo'n meeval hebben met de loting. Ze hebben het enkel zichzelf soms moeilijk gemaakt (in Seraing en in Eupen).

Garrincha: Een gemiste kans. Zelden zal je zo'n gemakkelijke weg naar de finale krijgen. En had de ploeg in de finale zijn niveau gehaald van sommige andere wedstrijden dit seizoen, dan maakte Gent geen schijn van kans. Pijnlijk hoe we het in die Beker van België finaal toch weer lieten afweten, zoals (bijna) elk seizoen. Nochtans is het de kortste weg naar een prijs. En ik wil zo graag nog eens vieren.

Skyhawk: De finale halen is iets wat Anderlecht niet vaak doet. Dat is op zich dus wel mooi. Maar de finale was een slechte pot voetbal. We lagen het grootste deel van de match onder, werden tactisch gedomineerd en de penalty's op het einde waren ook niet fenomenaal getrapt. Een ontgoocheling dus.

 

Wat vond je een positieve evolutie ten opzichte van vorig seizoen (of de vorige seizoenen)?
Garrincha: Vincent Kompany slaagde er met al die nieuwkomers al bij al snel in om een ploeg te smeden. Hopelijk blijft de as behouden en kunnen we, met een nieuwe coach weliswaar, hierop verder bouwen.

Skyhawk: Ik vind dat we te weinig vooruitgang geboekt hebben tov het vorige seizoen. We begonnen te vaak niet scherp aan een partij waardoor we al snel op achtervolgen aangewezen waren. Het slikken van domme goals in de laatste minuten was wel wat minder. Balbezit omzetten in kansen, lukte misschien iets meer dan vorig jaar, maar toch ook lang niet altijd.

TCV: We hebben meer doelpunten gemaakt en meer punten gepakt, ook in de Champions Play-off. Belangrijk was ook dat die doelpunten nu meer werden verdeeld onder verschillende spelers. We hadden geen absolute topschutter, maar wel verschillende spelers die rond de tien goals zaten. Het spelniveau was ook iets beter dan in het vorige seizoen en we hebben veel minder domme punten verloren in het slot van de wedstrijd.

 

Wat ontbrak er om mee te strijden voor de titel?
TCV: De nodige klasse om in beslissende wedstrijden het verschil te maken en ook meer regelmaat in de prestaties. Een doelpuntenkermis werd vaak gevolgd door een uitermate zwakke prestatie waarin we niet eens een kans bij elkaar konden voetballen. Indien we wat minder gelijke spelen hadden gehaald in de reguliere competitie was de kloof met Union en Brugge lang niet zo groot geweest. De matchen tegen Union draaiden ook telkens uit op een grote ontgoocheling. Vergelijk bijvoorbeeld eens onze resultaten tegen Union met die van Brugge tegen Union.

Skyhawk: Kwaliteit op alle vlakken vrees ik: meer tactische variatie om een tegenstander te verrassen, meer kwaliteit in de breedte om het verschil te kunnen maken met wissels of om blessures op te vangen en misschien ook nog iets meer kwaliteit in de basisopstelling.

Garrincha: Je zou kunnen zeggen ‘geluk op de juiste momenten', maar ik noem het maturiteit en killersinstinct. Brugge en Union waren globaal bekeken niet beter dan wij dit seizoen, maar ze stonden er op de juiste momenten en trokken mindere matchen alsnog naar zich toe. Door concentratieverlies gingen te vaak matchen verloren. De grinta van Union en het métier van Club Brugge, dat misten wij.

 

Wie was voor jou de grootste verrassing?
Skyhawk: Sergio Gomez. Dat is een toptransfer geweest. Zijn begin was uitermate sterk, vooral in aanvallend opzicht. Naarmate het seizoen vorderde, maakte hij progressie in zijn verdedigende kwaliteiten maar kwam zijn aanvallend spel er misschien wat minder uit. Maar die speler heeft zeker een enorm potentieel.

Garrincha: Uiteraard Sergio Gomez. Niemand kende hem en zijn adelbrieven waren niet grandioos (bankzitter bij een degradant in La Liga vorig seizoen). Toen Anderlecht hem tekende, vroeg ik me af wat ze in hemelsnaam met hem van plan waren. Maar zijn omscholing tot linksback en prestaties bij de Spaanse U21 waren een schot in de roos. Ik wil hier ook Majeed Ashimeru vermelden. In de maanden dat hij bassisspeler was, toonde hij dat hij een enorme meerwaarde voor Anderlecht kan betekenen. Hopelijk neemt hij komend seizoen de draad van voor zijn blessure snel weer op.

TCV: Gomez, omdat ik hem niet echt kende en mij er geen beeld van kon vormen. Van Zirkzee vermoedde ik wel dat hij het goed zou doen, want je zit niet zomaar in de kern van Bayern. Na de winterstop werd Gomez veel beter in de gaten gehouden, maar hij blijft voor dit Anderlecht van enorme waarde.

 

Wie heeft er ontgoocheld?
Garrincha: Kristoffer Olsson. We moeten vaststellen dat voor het tweede jaar op rij de duurste transfer van Peter Verbeke een miscast is (na Bundu). Hij moest de man worden die de lijnen zou uitzetten op het middenveld, maar was eerder een vertragende factor die bovendien makkelijk gele kaarten pakte. Hij heeft ook niet de uitstraling van een leider. Verloor zijn plaats eerst aan Ashimeru en nadien aan Kana. Benieuwd of er nog toekomst voor hem is bij Anderlecht. In een interview onlangs was hij zelfkritisch over zijn eerste seizoen bij Anderlecht en gaf hij aan komend seizoen een betere Olsson te willen tonen. Dat stemt me alvast positief.

TCV: Ik vind niet dat iemand echt heeft ontgoocheld. Van Olsson had ik als Zweeds international wel meer verwacht, maar dat gaf hij zelf ook al toe. Van Verschaeren verwacht ik ook nog altijd meer. Hij zakt vaak te snel en te diep weg tijdens een wedstrijd. El Hadj heeft zijn terugval gehad zodat hij volgend seizoen hopelijk weer zijn niveau kan halen van zijn eerste seizoen.

Skyhawk: El Hadj en misschien ook wel Yari Verschaeren. El Hadj leek vorig jaar gelanceerd te zijn, maar is dit seizoen toch blijven steken. Verschaeren kende dan weer een reeks tegenslagen waardoor ook zijn evolutie afgebot is.

 

Welke spelers gaan er vertrekken, denk je?
Skyhawk: Sowieso de twee gehuurde spitsen, en dan stelt ons weer voor een aanvallend probleem dat zeer snel opgelost zal moeten worden gezien de Europese voorrondes. Ook voor Amir Murillo zit het Brusselse avontuur erop denk ik. Hij mikte al langer op een nieuwe uitdaging. Mogelijk zal ook Hendrik Van Crombrugge vertrekken.

Garrincha: Met Zirkzee en Kouamé vertrekt alvast het huidige spitsenduo, samen goed voor 31 doelpunten en 23 assists in alle competities samen. Ook Sergio Gomez (3 niet-penalty doelpunten, 15 assists) zie ik deze zomer vertrekken. Hij mag van mij; het verleden toonde al meermaals aan dat je een speler moet laten gaan wanneer hij ‘hot' en voor zijn waarde weer daalt. Ook Murillo (3 goals, 6 assists) en Van Crombrugge lijken mij toe aan een nieuwe uitdaging en die gun ik hen. Idem Cullen, al zet ik hier een vraagteken bij. Welke Premier League-club, die niet tegen de degradatie speelt, zou in hem brood zien? Dan zou ik toch liever voor de prijzen in België spelen.

TCV: Kouamé is een afgesloten hoofdstuk en ook Zirkzee houden wordt quasi onmogelijk. Ze kunnen best van meet af aan geen rekening meer houden met de piste Zirkzee. Dat zijn spelers die je een seizoen kan huren en daarmee moet je eigenlijk tevreden zijn, want financieel zijn zo'n spelers gewoon onhaalbaar op dit moment. Ik denk ook dat Murillo zal vertrekken. Potentieel is dat een van de best wingbacks in de competitie, maar dit seizoen was hij er niet altijd met zijn gedachten bij.

 

Kompany is ondertussen vertrokken. Hoe staan jullie tegenover de komst van Mazzu?
Skyhawk: Ik sta er niet meteen negatief tegenover. Mazzu heeft bij een aantal ploegen toch wel wat bewezen, soms met minder middelen dan hij bij Anderlecht zal hebben. Het slap starten aan een wedstrijd zullen we bij hem normaal gezien niet meer meemaken.

TCV: Ik hoop dat hij de tijd krijgt om te bouwen aan het elftal zoals Kompany die heeft gekregen. En ik hoop dat Anderlecht beseft dat het zich zal moeten aanpassen aan Mazzu zijn tactiek. Kompany heeft het in mijn ogen ook goed gedaan en zijn ervaring als speler was van goudwaarde, maar Mazzu heeft wel meer ervaring als trainer.

Garrincha: Zoals elke trainer en speler die nieuw is, krijgt hij van mij een eerlijke kans. In tegenstelling tot sommige anderen zal ik hem niet op voorhand afschieten. Uiteraard moet hij presteren en de regels van het huis respecteren. Maar waarom zou hem dat niet lukken? Ik moet spontaan denken aan Aimé Antheunis. Ook hij had enkel ervaring bij kleinere ploegen, maakte Genk vervolgens kampioen en kwam met enige scepsis naar Anderlecht. Zou hij na de magere jaren weer voor glorie zorgen? Het werden prachtige jaren met landstitels en een Europese lente in de Champions League. Dus ja, ik geloof zeker in Mazzu. Ik hoop vooral dat hij de drive van Union kan integreren in de ploeg. Bij Anderlecht heeft hij, meer dan bij Union, de spelers voor mooi voetbal. En dat is toch wat elke coach wil brengen?

 

Op welke posities moet Anderlecht zich sportief versterken?
TCV: Ten eerste sowieso alle basisspelers die vertrekken, vervangen door evenwaardige spelers. Dus het schoentje zal vooral vooraan wringen. Zonder deftige spitsen hoeft ge u geen illusies te maken voor volgend seizoen want dan wordt de top vier halen een onmogelijke opdracht. Ook voor de defensie zou ik een extra pion aan boord halen, want de laatste seizoenen hadden we daar vrij veel zware blessures. En een middenvelder die eens regelmatig kan scoren zou ook meegenomen zijn, tenzij Ashimeru die rol dit seizoen kan invullen.

Skyhawk: Aanvallend. Zirkzee en Kouamé zullen waarschijnlijk niet blijven. Een complementair en scorend tweetal vooraan is de absolute prioriteit.

Garrincha: Op de moeilijkste die er zijn: de spits en de vleugelbacks. Kijk even naar de vorige vraag en je weet welk aantal doelpunten en assists je moet vervangen. Begin er maar aan he. Ik ben heel benieuwd naar Abdulrazak. Zou hij een Gomez op rechts kunnen worden? Als Van Crombrugge vertrekt, is ook een extra doelman nodig. Centraal achterin en achter de spitsen zit het snor. Het centrale middenveld momenteel ook. Al moeten er wel vervangers komen als Cullen en/of Olsson vertrekken.

 

Kan Anderlecht volgend seizoen beter doen? Want er zijn opnieuw Champions Play-offs met vier ploegen.
Skyhawk: Dat zou moeten. De kapitaalsverhoging is eindelijk geregeld. Dit betekent niet dat Anderlecht weer massa's geld kan spenderen, maar de zware schuldenlast is toch wat geminderd. Indien een paar zware contracten kunnen worden gedumpt en indien men kan bouwen op het skelet van de huidige ploeg, zouden we toch op de top twee moeten kunnen mikken.

Garrincha: Dat denk ik niet. Enkel wanneer Club Brugge deze zomer stevig verkoopt en voor het tweede jaar op rij zijn mercato volledig mist, is er een kans dat Anderlecht hen voorblijft (tot januari). Ploegen als Gent en Genk zullen beter doen dan het voorbije seizoen. Hetzelfde geldt voor Antwerp. Als Club, Gent en Antwerp volgend seizoen naar behoren presteren, zal Anderlecht er van in het begin moeten staan én boven zichzelf uitstijgen wil het meedoen voor de bovenste plaatsen.

TCV: Dat lijkt mij eerlijk gezegd geen evidentie. Antwerp, Gent en Genk zullen beter willen doen dan vorig jaar en het is ook afwachten wat de nieuwe eigenaars met Standard van plan zijn. Uiteraard moet de ambitie zo hoog mogelijk liggen, maar ge gaat u deftig moeten wapenen en zeker zien dat ge voorin de strijd kunt aangaan met de concurrentie. En in de beker zullen er zo goed als zeker moeilijkere tegenstanders worden geloot.

 

Stel dat Anderlecht zich zou kwalificeren voor de poules in Europa. Kan dit Anderlecht dat combineren zonder té veel punten te verliezen in de competitie?
TCV: Ik vrees er eigenlijk voor. We verloren de voorbije seizoenen al veel te veel punten in het eerste deel van de competitie in haalbare matchen. Onze kern is daar op dit moment niet groot en goed (vooral mentaal) genoeg voor om dat op te vangen, tenzij ge in Europa in een makkelijkere poule zou belanden, zoals Gent vorig seizoen. Dan kunt ge af en toe eens beperkt roteren. Anderlecht moet uiteraard weer proberen aan te knopen met resultaten in Europa, maar ge moet wel zien dat ge in januari niet op tien punten staat van de vierde in de stand.

Garrincha: Neen. Het verleden toonde al vaak genoeg aan dat de mentale sterkte van Anderlecht niet top is. De focus ontbreekt te vaak. Een machine zoals Gent en Club de laatste maanden, dat zijn we al vele jaren niet meer geweest. Die drive, die verbetenheid, die grinta om de boog elke keer op te spannen, dat ontbreekt. Fysiek mogen die midweekwedstrijden geen probleem zijn (zeker niet met de vijf wissels), maar mentaal gaat deze ploeg dat niet aankunnen.

Skyhawk: Eerst en vooral, Anderlecht móet zich gewoon Europees kwalificeren. Onze coëfficiënt (zowel van de club als van het land) is al dramatisch. Dat moet zo snel mogelijk gekeerd worden. Anderlecht moet altijd minstens op overwinteren mikken en voor mij is Europa even belangrijk als de nationale competitie. Dus het moet de ambitie zijn om die zo goed mogelijk te combineren. Ik zie er weinig problemen in, zeker niet in de eerste seizoenshelft. Indien Anderlecht het plots ver zou schoppen in Europa, dan kan dit mogelijk negatief gaan afstralen op de laatste fase van de competitie. Maar zo ver zijn we nog lang niet.

 

Volgend seizoen spelen de Beloften van Anderlecht ook in 1B. Kijk je daar naar uit?
Garrincha: Ja, enorm! Ik hoop echt dat ze in het Lotto Park spelen of een ander stadion in de buurt van Anderlecht. Niet Lokeren of Tubeke, dat is te ver en zal dus minder supporters lokken. Benieuwd welke jongens zich zullen tonen en wie er op deze manier de stap naar de A-kern kan zetten. Ik ga zeker proberen regelmatige een wedstrijdje mee te pikken.

Skyhawk: Ik volg 1B eigenlijk amper. Misschien dat ik er nu iets meer aandacht aan zal spenderen, maar het zal me niet echt boeien denk ik.

TCV: Ik volg 1B niet, dus ik ga ook deze wedstrijden niet echt actief beginnen volgen. Maar dit zal wel het verhuren van jonge spelers beperken en hopelijk kunnen de jonge spelers laten zien wat ze in hun mars hebben. De andere clubs zullen zeer gemotiveerd zijn tegen Anderlecht en het zijn toch wel échte wedstrijden in competitieverband. Het zal zeer zwaar worden in het begin, denk ik, maar op langere termijn zal dit zijn vruchten afwerpen.

anderlecht-online forum