Mazzu: "Ik wil elke wedstrijd winnen”

DONDERDAG, 23 JUNI 2022, 20:56 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Felice Mazzu sprak vandaag voor het eerst als coach van Anderlecht met de pers. Hij vertelde hoe vereerd hij zich voelt om hier te mogen werken, maar ging ook in op sportieve vragen. "3-5-2 zoals bij Union? Ik pas mijn systeem aan in functie van de spelers die ik ter beschikking heb.”

Over de manier waarop hij bij Union vertrok, wilde Mazzu het niet hebben. Over Anderlecht des te meer. "Als Anderlecht belt, twijfel je niet. Zowel qua status als qua palmares is het nog steeds de grootste club van België. Ik wil mooi voetbal brengen, maar de resultaten zijn het allerbelangrijkste."

Eerste doel

Bij Union smeedde Mazzu een ploeg die mentaal heel sterk stond en aan één zeel trok. Dat wil hij ook bij Anderlecht doen. "Een groep die goed samenhangt, is voor mij de basis van alles. Dat is cruciaal om succesvol te zijn. Dat is mijn eerste doel en dat heb ik ook aan de spelers duidelijk gemaakt."

Dat Mazzu een sterk geheel wil smeden, is niet verrassend. Daarvoor staat hij bekend. Veel meer wordt het uitkijken naar de manier waarop hij wil voetballen. Een 3-5-2 zoals bij Union is geen zekerheid. "Ik pas mijn systeem aan in functie van de spelers die ik ter beschikking heb", aldus de coach. "Ik wil een speelstijl ontwikkelen die overeenkomt met de filosofie van de club."

Mazzu zegt met respect te zullen omgaan met het project dat Vincent Kompany hem heeft nagelaten, maar dat hij wel zijn eigen accenten zal leggen. "Ik wil aanvallend voetbal brengen, met de nadruk op snelheid en verticaliteit", zo zegt hij. 

Jongeren kansen geven

Anderlecht staat erom bekend erg hoog in te zetten op eigen jeugd. Van die lijn wil Mazzu niet afwijken. "Het is de bedoeling om jongeren die klaar zijn hun kans te geven", aldus Mazzu. Die wel aangeeft dat er een evenwicht moet zijn tussen het kansen geven aan jongeren en het nastreven van resultaten. "Want ik wil elke wedstrijd winnen. Of het nu een oefenduel is, dan wel een match in de Beker, competitie of Europees."

In dat jeugdproject zal Guillaume Gillet een belangrijke rol spelen. "Hij kent het huis erg goed. Hij won hier vier titels en is doordrongen met de waarden en cultuur van deze club. Die ervaring zal hij gebruiken om jongeren beter te maken."

Transfers

Tot slot nog een woordje over de zomertransfers. Met Abdulrazak en Angulo haalde paars-wit al twee versterkingen. Ongetwijfeld volgen er nog. "Peter Verbeke kent de profielen die ik wil en ik besef dat de middelen niet eindeloos zijn. Onze communicatie is zeer goed. Het is aan mij om de nieuwe spelers snel te laten renderen."

Bron: Het Laatste Nieuwsanderlecht-online forum