Alles wat je moet weten over Paide Linnameeskond

VRIJDAG, 29 JULI 2022, 22:06 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Paide Linnameeskond. Voor ons was de Letse ploeg een nobele onbekende toen gisteren bleek dat ze de tegenstander worden van Anderlecht in de derde voorronde van de Conference League. Dus gingen we op onderzoek. Maak kennis met de nog jonge club.

Geschiedenis

Paide Linnameeskond werd opgericht in 2004 als satellietclub van Flora Talinn, een topclub in Estland. De clubnaam was toen nog Paide FC Flora. Van 2005 tot 2008 promoveerde het vier keer op rij, tot op het hoogste niveau in Estland. Daar is het sindsdien niet meer weg te branden. Gestaag ging het bergop met een tweede plaats in 2020 als hoogtepunt. 

Vorig seizoen

Paide eindigde het seizoen 2021 (in Estland speelt men volgens de kalenderjaren) als derde en plaatste zich op die manier voor de eerste voorronde van de Conference League. De club haalde 62 punten, ruim minder kan kampioen Levadia (78) en runner-up Flora (77). Met Henri Anier had Paide wel de topschutter in zijn ranger. De Estse international scoorde 26 keer in 32 wedstrijden. Hem hoeft Anderlecht echter niet te vrezen: in januari trok hij naar Muangthong United in Thailand.

Dit seizoen

Na twintig speeldagen staat Paide, met een match minder, momenteel vierde. Het telt 33 punten. De nummers één (Flora, 55 punten), twee (Levadia, 51) en drie (Nomme Kalju, 43) zijn ver weg. De laatste competitiewedstrijd dateert intussen van 2 juli. Paide speelde toen 1-1 gelijk tegen Trans. Dit weekend hervat de Estse competitie en Paide krijgt Tammeka op bezoek.

Bekerwinnaar

Overlappend aan de competitie is er de beker. Die volgt wel het West-Europese schema en van augustus tot mei. Op 21 mei jongstleden won Paide de bekerfinale tegen Nomme Kalje met 0-1 na verlengingen. Het was de eerste prijs in de jonge clubgeschiedenis. Siim Luts scoorde het enige doelpunt.

De vedette

Schrik niet, maar bij Paide speelt een verdediger die tussen 2016 en 2018 uitkwam voor Liverpool. Ragnar Klavan is een legende in het Etse voetbal en voetbal op zijn 36 voor Paide. In zijn rijke carrière speelde hij voor Heracles, AZ, Augsburg, Liverpool en Cagliari. Een jaar geleden keerde hij terug naar zijn geboorteland. De 129-voudige international is een vaste waarde centraal achterin.

Andere belangrijke spelers

In doel bij Paide staat de 37-jarige Mihkel Aksalu, 46-voudig international voor Estland. Samen met Klavan is hij momenteel de enige international in het team. Topschutter van de ploeg is de Nederlander Deabeas Owosu met negen competitiegoals. Ook Kaimar Kaag (6), Robi Saarma (6) en de 19-jarige Gambaan Ebrima Singhateh (5 + 2 in Europa) vinden vlot de weg naar doel. Op het middenveld heerst de 34-jarige Sergie Mosnikov. Hij was dit seizoen al goed voor 7 assists en 2 doelpunten in 12 competitiewedstrijden. Owusu, die vijf jaar in de Ajax-jeugd speelde, is met 400.000 de hoogst gewaardeerde speler bij Transfermarkt.

Het Europese parcours

Paide overleefde al twee voorrondes in deze Conference League. Overleven is het juiste woord, want twee keer zorgden strafschoppen voor de beslissing. In de eerste ronde ging Dinamo Tbilissi voor de bijl (2-3 winst en 1-2 verlies), in de tweede voorronde moest Ararat-Armenia eraan geloven (twee keer 0-0). 

Tot slot

Tot slot nog een leuk weetje. Van 2019 tot 2021 speelde voor Paide ene Muhammed Sanneh. Jawel, broer van. De rechtsback speelde er 55 wedstrijden. Momenteel komt hij uit voor Banik Ostrava in Tsjechië.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum