Vertonghen: "Moeilijkste beslissing van mijn leven"

DINSDAG, 20 SEPTEMBER 2022, 22:24 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Jan Vertonghen vertoeft momenteel bij de Rode Duivels en nam ndaar de tijd voor een uitgebreid interview met VTM en Het Laatste Nieuws, de mediapartners van de Rode Duivels. Hij ging er onder meer dieper in op zijn transfer naar Anderlecht. "Mijn transfer ging letterlijk op 24 uur tijd van 'ik blijf bij Benfica' naar het zetten van mijn handtekening bij Anderlecht."

Wie denkt dat voetballers even gemakkelijk van club als van onderbroek wisselen, zit bij Vertonghen helemaal fout. "Benfica ruilen voor Anderlecht was de moeilijkste beslissing die ik als voetballer en als mens ooit heb moeten nemen", vertelt Vertonghen, duidelijk geëmotioneerd.

31 augustus in de ochtend belt mijn makelaar mij met de boodschap dat Anderlecht geïnteresseerd is en iets moet weten. Ik zei eerst 'neen' omdat ik bij Benfica wilde blijven. Ik had ook nog een contract voor een jaar en ging er altijd van uit dat uit te doen. Mijn vrouw had er werk. Mijn kinderen waren bij wijze van spreken halve Portugezen."

"Op de club spreek ik met de trainer. Zonder op details te willen ingaan, kreeg ik het gevoel dat het bij Benfica niet zou worden wat ik voor ogen had. Ik kon niet normaal trainen, heb geen woord gezegd. Met tranen in de ogen bij wijze van spreken sta je op het veld. Je ziet je hele stabiliteit (qua gezin en leven, red.) wegvallen. De school begon de volgende dag, de boekentassen stonden klaar. Mijn vrouw had er haar leven."

In overleg met zijn vrouw beslist Vertonghen vervolgens om in te gaan op het aanbod van Anderlecht. "Vanaf dan staat alles in brand. Van Anderlecht moest ik binnen de vier uur op het vliegtuig stappen. Ik dacht: 'dit kan niet, ik moet mijn kinderen zelf vertellen dat we weggaan'. Maar zij waren op surfkamp. Ik ben daar dan naartoe gereden, heb hen rond de tafel gezet en hen het nieuws gebracht. Dat deed echt heel veel pijn. Dat was de moeilijkste beslissing die ik als voetballer heb moeten nemen. En als mens."

Enkele dagen na Vertonghen volgen zijn vrouw en drie kinderen. "Zij vlogen op 5 september, de verjaardag van mijn zoontje. Hij zat te huilen op het vliegtuig, want wilde niet weg uit Portugal."

Intussen zijn we twee weken verder. "De kinderen gaan naar school en we hebben een huis gevonden. Maar omdat we ons emotioneel niet hadden voorbereid op een verhuis, maakt het een wereld van verschil. Meestal zeggen mensen dat we genoeg geld verdienen en niet mogen klagen, maar op zo'n momenten betekent geld niets. De manier waarop we moesten vertrekken, was echt niet goed. Echt niet goed."

Bij zijn transfer zei Vertonghen al dat het erg egoïstisch aanvoelde. "Dat is nog steeds. Vanmorgen bracht ik voor het eerst mijn kinderen naar school. Die staan daar dan met hun rug tegen de muur. Dat is niet tof."

Bekijk hier het volledige interview met Vertonghen.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum