Anderlecht ziet toeschouwers terugvallen

DONDERDAG, 29 SEPTEMBER 2022, 21:07 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Zowel Het Nieuwsblad als Het Laatste Nieuws pakte dezer dagen uit met cijfers over de teruglopende toeschouwersaantallen in onze hoogste klasse. Ook Anderlecht ontsnapt hier niet aan. Paars-wit is zelfs één van de clubs die het meest achteruit gaat.

Het Nieuwsblad vergeleek gisteren de eerste acht speeldagen van het seizoen 2019-2020 (net voor corona) met de eerste acht speeldagen van de huidige jaargang. Waar Anderlecht drie jaar geleden toen nog gemiddeld 17.700 toeschouwers had, zijn er dat dit jaar nog 13.400, aldus de krant. Een daling met 24,3 procent.

Het Laatste Nieuws komt vandaag met een vergelijking van de eerste negen speeldagen uit dezelfde twee seizoenen. Daar zijn de cijfers nog frappanter. Zij stellen dat het aantal toeschouwers per wedstrijd bij Anderlecht daalde van 17.913 naar 10.780. Een daling van 39,8 procent.

Ook bij de andere eersteklassers gaan de cijfers (soms stevig) achteruit.

Oorzaken

De oorzaken die de kranten opsommen, zijn gelijkaardig. De onregelmatige en vaak erg slechte aanvangsuren van wedstrijden. De laattijdige communicatie hierover. De economische crisis en het gebrek aan financiële middelenen om te besteden. De ontdekking van supporters dat matchen ook thuis voor tv aangenaam om volgen zijn.

Reactie Pro League

Bij de Pro League beseft men dat er een probleem is. Ze nuanceren echter. Voorzitter Lori*n Parys maakt de vergelijking tussen de wedstrijden van nu en dezelfde confrontaties drie jaar geleden. Volgens hem bedraagt de daling gezien over alle clubs dan maar 7 procent. De kranten komen aan 19,3 à 20 procent uit in hun vergelijlking van de eerste speeldagen.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum