Anderlecht kan competitie vergeten na nieuwe nederlaag

DONDERDAG, 20 OKTOBER 2022, 23:13 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft nog maar een keer verloren: 3-2 in een wedstrijd vol VAR-intervenies bij rode lantaarn Zulte Waregem. Paars-wit kwam zoals gewoonlijk snel 1-0 achter, maar herstelde het evenwicht en boog de achterstand om naar een 1-2 voorsprong net voor het uur. Maar een domme rode kaart voor Arnstad en een tweede enorme dekkingsfout brachten Zulte weer op 2-2. In de tien minuten extra tijd kopte Gano mooi de winning goal binnen. Met nu al twaalf punten achter op nummer 4 Union en een moeilijk programma voor de boeg lijkt een goed resultaat halen in de competitie bijna onmogelijk voor deze ploeg die op amper vijf punten van een degradatieplaats staat.

Hoewel Anderlecht met goede intenties leek te beginnen, was het al meteen prijs bij de eerste voorzet van Zulte Waregem. Vossen kon het vermoedelijk amper geloven dat hij zonder enige tegenstand de bal in doel kon koppen. Zo stond Paars-wit voor de zoveelste maal dit seizoen al vroeg op achterstand. In minuut 9 werd het bijna 2-0. Van Crombrugge kon een schot tegen de paal duwen. Anderlecht stond erbij en keek ernaar met linies zo ver uit elkaar dat combineren gewoon niet mogelijk was.

Na 20 minuten dan toch een poging via Vertonghen die het probeerde vanop afstand. Net voor het half uur had Paars-wit ook wel pech toen een kopbal van Murillo van de lijn werd gehaald door Vossen. Meteen daarna raakte Offor aan de overkant de deklat met een afgeweken schot. Nadat Anderlecht eerst nog een goede kans afgeblokt zag, kwam het op gelijke hoogte in minuut 32 via Silva op voorzet van Murillo.

Maar na een eerste VAR-break werd het doelpunt afgekeurd. In de vorige fase had Derijck immers een zware overtreding in het strafschopgebied gemaakt op Silva, een fout die ook met rood had bestraft kunnen worden. Silva trapte met vertraging de gelijkmaker binnen vanop de stip. Maar de VAR liet nog een keer van zich horen. Net voor rust riep de VAR Laforge naar het scherm die daardoor een onterechte rode kaart voor Debast introk.

Bij de rust wisselde Mazzu Verschaeren en Amuzu voor Stassin en N'Diaye. Net voor het uur klom Anderlecht in de gietende regen knap op 1-2. Vertonghen zette voor, Verschaeren legde gecontroleerd terug en Diawara knalde in een tijd binnen. Een paar minuten later kwam Paars-wit wel goed weg toen Van Crombrugge zeer slecht uitvoetbalde.

Silva kreeg tien minuten later na de 1-2 een uitstekende kans om de 1-3, maar Bostyn redde. Verschaeren kon de rebound niet onder controle krijgen door het drassige veld. Bij de zoveelste VAR-interventie trok Laforge nu wel rood voor Anderlecht. Arnstad kon van de regen naar de douche nadat hij zijn elleboog had gebruikt om zich vrij te maken in een duel met Tambedou. Een zeer domme (re)actie van de Noorse middenvelder, want Anderlecht leek de wedstrijd onder controle te hebben.

Tijd om Zulte nog maar eens een cadeau te geven, dacht Anderlecht. Bij een corner van Zulte stonden twee spelers helemaal vrij en Sissako bracht de West-Vlamingen op gelijke hoogte. Met een man minder en het stilaan zeer moeilijk te bespelen veld dreigde opnieuw puntenverlies voor Anderlecht. Het kreeg tien minuten extra tijd, mede door verschillende VAR-interventies. Maar het was Zulte Waregem dat van de extra tijd profiteerde via Gano die zeer knap de derde kopbal goal scoorde voor Zulte. De zeer zwak ingevallen Amuzu gaf alle tijd om de voorzet richting Gano te trappen.

Anderlecht heeft deze nederlaag enkel aan zichzelf te danken. Het startte voor de zoveelste maal erg zwak en beging twee enorme dekkingsfouten met twee doelpunten als gevolg. De overbodige rode kaart viel bovendien op een moment dat Anderlecht de wedstrijd onder controle leek te hebben. Paars-wit staat op vijf punten van een degradatieplaats. Met deze ploeg nog een resultaat halen in de competitie lijkt stilaan onmogelijk omdat er gewoon geen enkele verbetering zichtbaar is. Anderlecht kan zich beter concentreren op de beker en eventueel op de Conference League, maar is kern niet gewoon te zwak in alle opzichten om een resultaat te halen?Score: 3-2
Goal(s): 1-0 Vossen (5'), 1-1 Silva (pen) (41'), 1-2 Diawara (58'), 2-2 Sissako (79'), 3-2 Gano (90+5')

Zulte-Waregem:Bostyn, Tambedou (Sissako 72'), Derijck (Sormo 54'), Willen, Ciranni, Rommens, Christensen (Drambaev 67'), Miroshi, Fadera (Ndour 45'), Offor (Gano 69'), Vossen
Anderlecht:Van Crombrugge, Murillo, Debast, Hoedt, Vertonghen, Diawara, Arnstad , N'Diaye (Amuzu 45'), Stroeykens (Ashimeru 72'), Stassin (Verschaeren 45'), Silva (Esposito 85')

Geel: Offor 14', Ciranni 18', Derijck 38', Debast 45', Vossen 63', Tambedou 72', Ndour 90+1', Sissako 90+2', Gano 90+9'
Rood: Arnstad 71'

Scheidsrechter: Nicholas Laforge
Stadion: Regenboogstadion