Van Crombrugge redt Anderlecht tegen tien enthousiaste Denen

DONDERDAG, 3 NOVEMBER 2022, 22:52 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Hoe reageer je het best op kritiek? Door een beresterke partij te spelen en je ploeg Europese overwintering te schenken, moet Hendrik Van Crombrugge gedacht hebben. Tegen Silkeborg kreeg Anderlecht alle kansen om vlot te winnen, maar toch werd het nog bibberen en beven tot de laatste seconde.

Anderlecht begon verrassend met Delcroix als linksback en Vertonghen naast Debast centraal. Hoedt startte op de bank. De openingsfase was, zoals vooraf door coach Veldman aangekondigd, voor de Denen. Tot kansen leidde dit niet. De eerste echte aanval, een erg mooie overigens, van Anderlecht was wel raak. Amuzu met de subtiele deviatie, Verschaeren met de knappe voorzet en Refaelov die met veel gevoel de bal in de verste hoek devieerde: 0-1 en Anderlecht op rozen.

Die rozen werden nog talrijker toen Klynge niet veel later terecht rood kreeg voor het neerhalen van de alleen doorgebroken Verschaeren. Anderlecht eigende zich de bal toe en voetbalde vlot op de helft van Silkeborg. Refaelov kreeg drie grote kansen, maar miste jammerlijk. Zeker nummer twee en drie moesten altijd binnen. Slechts 0-1 bij de rust. Het gaf de Deense burger moed.

En met versie moed kwam Silkeborg uit de kleedkamer. Het vuur was nog steeds brandend en Silva liet na om het te doven. Hij maakte zichzelf knap vrij, maar schoot vervolgens over. Daarvoor was Anderlecht een eerste keer goed weggekomen toen Kusk vrij mocht uithalen, maar zijn vizier niet goed afgesteld stond.

Naarmate de wedstrijd vorderde, kreeg Anderlecht het alsmaar moeilijker tegen tien enthousiaste Denen. Silkeborg toonde dat het erg goed kan voetballen en combineerde zich bij momenten vlot door de paars-witte afweer heen. Vertonghen en Van Crombrugge moesten enkele keren de meubelen redden. Drie minuten voor tijd kreeg Tengstedt dé kans op de gelijkmaker, maar Van Crombrugge hield Anderlecht in Europa.

Diep in blessuretijd speelden Silva en Raman een laatste counter vakkundig uit. Silva met de assist en Raman stifte de bal rustig over doelman Larsen. Anderlecht stoot zo door naar de volgende ronde van de Conference League. Al moeten we jammer genoeg bekennen dat dat voor Silkeborg een veel te zwaar verdikt is.

Score: 0-2
Goal(s): 20' Refaelov (0-1), 90+4' Raman (0-2)

Silkeborg:Larsen, Sonne, Salquist (86' Lind), Felix, Engel, Thordarson, Brink (46' Mattsson), Klynge, Kusk (86' Tengstedt), Helenius (71' Adamsen), Jorgensen
Anderlecht:Van Crombrugge, Sadiki (78' Ishaq), Debast, Vertonghen, Delcroix (59' Hoedt), Arnstad, Ashimeru (82' Diawara), Refaelov (78' Stroeykens), Verschaeren, Amuzu (59' Raman), Silva

Geel: 29' Delcroix, 72' Debast, 80' Mattsson, 86' Silva
Rood: 27' Klynge

Scheidsrechter: Daniele Chiffi (Ita)
Stadion: JYSK parkanderlecht-online forum