Veldman: "Die kansen nu omzetten in doelpunten"

VRIJDAG, 4 NOVEMBER 2022, 20:56 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Robin Veldman sprak na de wedstrijd tegen Silkeborg over heel wat zaken. Blijdschap overheerste, maar hij zag ook dingen die nog beter kunnen. "Ik ben heel blij voor Anderlecht, maar moet ook Silkeborg complimenten geven."

"Dit is een heel blij moment voor iedereen die Anderlecht een warm hart toedraagt", begon Veldman zijn uitleg bij Sporza. "Zeker gezien de periode waar we uitkomen. Mondjesmaat krijgen we ook meer controle over de wedstrijd. Dat was nu de hele eerste helft zo. Na de rode kaart spelen we het heel volwassen uit. Daarin groeien we."

"Complimenten voor Van Crombrugge en Silkeborg"

Eigenlijk had Anderlecht aan de rust de zege al op zak moeten hebben. "Absoluut, we moesten het veel eerder op slot doen. Dat was zondag tegen Eupen ook zo. Dat zegt genoeg over ons potentieel om kansen te creëren. Nu moeten we het wel nog omzetten naar doelpunten."

Waarom werd het na de rust dan zo moeilijk? "Ik moet Hendrik een groot compliment maken, zeker na alle kritiek die hij gekregen heeft. Vandaag verdient hij een dikke pluim. Ik wil ook een compliment maken naar Silkeborg. Hoe ze met tien man hun positiespel speelden, ons keuzes dwongen te maken en van rechts naar links bleven spelen. Met hun snelle combinatiespel maakten ze het ons heel moeilijk."

"In de eerste helft kwamen we aan hun zestien en ook al kregen we geen kans, we hielden de bal. Zo hielden we hen onder druk. Na de rust verloren we die ballen. Zo konden zij gaan opbouwen. De opbouw vanaf de keeper was hun gevaarlijkste aanval. Daar moeten we mee aan de slag. We moeten compacter rond de bal verdedigen om dieptespel te voorkomen."

"Delcroix wisselen om tweede geel te voorkomen"

Vanwaar de inbreng van Hoedt en Raman? "Delcroix had al een gele kaart. Gezien het offensieve spel van Silkeborg, waarbij ze vaak over rechts opkwamen en Hannes al eens in verlegenheid kwam, wilden we absoluut voorkomen dat hij een tweede geel zou krijgen. Dat we meteen een tweede wissel doorvoerden, was wisselmanagement. Je hebt maar een beperkt aantal wisselbeurten (vijf vervangingen verdeeld over drie wisselbeurten, red.) en wilden ervoor zorgen dat we in het slot nog zouden kunnen wisselen mocht iemand kramp krijgen."

Wat betekent deze kwalificatie voor Veldman persoonlijk en zijn ambities als hoofdcoach? "Ik hoef niet met de borst vooruit door de club hoor. Ik doe dit niet alleen. We hebben een hele staf die ook heel erg flexibel moet zijn met dubbele taken en de switch van de beloften of de U14 naar het eerste elftal."

"Fysiek zit er nog rek op”

Op de persconferentie ging Veldman nog wat dieper in op de moeilijke tweede helft. "We werden overlopen door tien man. Verschillende jongens spelen veel wedstrijden en fysiek zit er zeker nog rek op."

Volgens Veldman werken ze nu met andere parameters dan onder Felice Mazzu. "We beginnen met onze data weer van nul en eisen andere acties van de spelers." Zo wil Veldman meer korte, intense loopacties van zijn flankspelers, terwijl Mazzu lange loopbewegingen verwachtte op de flank."
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.