Martinez: "Debast getest tegen sterke spelers"

DONDERDAG, 10 NOVEMBER 2022, 09:25 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Vanmiddag om 12 uur maakt bondscoach Roberto Martinez zijn selectie voor het WK bekend. Jan Vertonghen is een zekerheid, maar ook Zeno Debast lijkt zich te mogen opmaken voor een tripje naar Qatar. In de WK-special van Sport/Voetbalmagazine is bondscoach Roberto Martinez erg lovend over de 18-jarige verdediger.

Martinez vertelt hoe spelers volgen en monitoren op basis van veertig parameters. "Bij Debast zagen we al snel dat hij beter scoorde dan zijn concurrenten op dezelfde positie, centraal rechts achterin", aldus de bondscoach, die aanhaalt dat er nog andere factoren in het voordeel van Debast pleitten. "Zijn club begon met drie achterin te spelen (net als de Duivels, red.) en hij speelde diere wedstrijd."

Tegen Wales en Nederland ging Debast in iedere wedstrijd niet vrijuit bij een tegendoelpunt. Dat hij tegen Nederland Virgil van Dijk moest bewaken bij hoekschoppen deed vragen rijzen, maar volgens Martinez was dat een bewuste keuze. "We hebben hem laten testen tegen sterke spelers, dan weet je meer. Hij speelde in twee wedstrijden met inzet zonder vangnet. Hij moest voor alles klaar zijn."

Martinez vertelt hij en de staf erg blij waren om te zien hoe Debast met deze situatie omging. Hij looft Debast om de kalmte in zijn spel en de manier waarop hij omging met de stress die gepaard gaat met een debuut. Na de interlands tegen Wales en Nederland noemde Martinez het debuut van Debast één van de meest indrukwekkende in vele jaren. Dat werd toen niet door iedereen even goed opgevat. "Ik had het toen minder over de pure prestatie op het veld", zegt Martinez nu. "Ik doelde vooral op de manier waarop hij omging met de goede en minder goede dingen op het veld."

 Volgens Martinez heeft Debast een voetballeeftijd van 25 à 26 jaar. "Door hem bij de groep te halen en te zien spelen, is hij een heel interessante speler voor ons geworden". 

Straks ook op het WK? We weten het omstreeks 12.15 uur.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.