Anderlecht schakelt Lierse uit na lange strafschoppenreeks

DONDERDAG, 10 NOVEMBER 2022, 22:50 - Garrincha

WEDSTRIJDEN De bekerwedstrijd tussen Lierse en Anderlecht heeft na negentig minuten nog geen winnaar opgeleverd. Ook de verlengingen waren eigenlijk een maat voor niks, al had de thuisploeg in feite nog de beste kansen. Vooral De Schrijver toonde zich in het extra half uur met een gevaarlijke kopbal en een schot. Strafschoppen moesten dit treurig schouwspel dus beslissen en dame fortune was daarin Anderlecht gunstig gezind (na een ellelange reeks).

Een erg jong Anderlecht probeerde van in het begin voetballend erdoor te komen. Ait El Hadj kreeg de eerste grote kans, maar miste oog in oog met thuisdoelman De Smet. Wat later was het wel raak toen Silva een onterecht strafschop mocht nemen: het leer vloog mooi in de rechterbovenhoek. Al speelde Raemaekers wel de bal en niet Amuzu. Een foutje van de ref, maar er was geen VAR.

Lang kon Anderlecht niet genieten van de voorsprong. Drie minuten later profiteerde Tabekou van een onoplettendheid van Murillo om een voorzet in doel te verlengen: 1-1. Na die doelpunt lag de wedstrijd even stil en zo kregen we zes minuten extra tijd. Daarin scoorde Stroeykens op aangeven van Silva. Anderlecht zo toch met een voorsprong de rust in.

Na de pauze toonden beide ploegen dat ze voetballend op hun sterkst zijn. Gaandeweg nam een enthousiast Lierse de overhand en dat resulteerde tien minuten voor tijd in de gelijkmaker. Vekemans reageerde alert op een diepe bal en verschalkte N'Diaye en Verbruggen. Op naar verlengingen dus.

In de eerste verlenging gebeurde amper iets, buiten een volledig vrije kopbalkans voor De Schrijver. Hij schampte de bal echter met het hoofd en vergat zo Anderlecht dood te knijpen. Sadiki en Lissens kwamen aan het begin van de tweede verlenging nog Murillo en Debast vervangen, maar het was toch weer Guillaume De Schrijver die een hoofdrol opeiste: zijn knal was echter recht op doelman Verbruggen. Na 113 minuten had Silva nog wel een antwoordje op het geweld van de thuisploeg, maar de hoek was te scherp. Leoni probeerde het kort voor tijd nog eens vanop afstand, maar zonder gevaar. Anderlecht bakte er in het extra half uurtje dus bitter weinig van en sleepte zich zo naar penalty's. Anderlecht kon daarin het schaamrood toch wat wegpoetsen, al kostte het maar liefst 10 penalties. Doelman Verbruggen scoorde de beslissende.

Score: 2-2 (2-2) (8-9)
Goal(s): 24' Silva (0-1, pen.), 27' Tabekou (1-1), 45+4' Stroeykens (1-2), 80' Vekemans (2-2)
Penalty's:Raemaekers (1-0), Refaelov (1-1), Rocha (2-1), Leoni (2-2), Schouterden (3-2), Diawara (3-3), Brebels (4-3), Sadiki (4-4), Van Acker (5-4), Silva (5-5), Vekemans (6-5), Delcroix (6-6), Gillekens (7-6), Raman (7-7), De Schrijver (8-7), Ashimeru (8-8), De Schryver (8-8 over getrapt), Lissens (8-8 gered), Libert (8-8 gered), Verbruggen (8-9)

Lierse Kempenzonen:De Smet, De Schrijver, Pupe (116' Gillekens), Raemaekers, Laes (79' Brebels), Walbrecq (69' Vekemans), Van Acker, De Schryver, Schouterden, Tabekou, Rocha
Anderlecht:Verbruggen, Murillo (105' Sadiki), Debast (105' Lissens), Delcroix, N'Diaye, Trebel (76' Diawara), Ashimeru, Amuzu (76' Refaelov), Stroeykens (65' Raman), Ait El Hadj (65' Leoni), Silva

Geel: 16' Tabekou, 72' Delcroix, 86' Brebels

Scheidsrechter: Brent Staessens