Moedig Anderlecht met tien onderuit in slotfase

ZONDAG, 8 JANUARI 2023, 20:44 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft voor de zesde maal op rij verloren van Union. Het venijn zat alweer in het begin van de wedstrijd. Deze maal was het echter geen snel doelpunt van Union, maar wel een rode kaart voor Paars-wit. Na de rust stapte Anderlecht echter met hernieuwde moed uit de kleedkamer. Het kwam op voorsprong via Silva en leek op weg naar puntenwinst, maar een uitgekookt Union scoorde nog driemaal in de slotfase met onder andere een schot dat tweemaal afweek.

Het vrij positieve begin van Anderlecht werd snel overschaduwd. Anderlecht viel na twaalf minuten na een lange VAR-tussenkomst namelijk al met tien na een rode kaart voor N'Diaye die Lazare had neergeduwd. Toch wel een vrij streng oordeel. Sardella viel in voor de onfortuinlijke Refaelov. Anderlecht was de kluts kwijt en Verbruggen redde de 0-1 nadat Adingra moederziel alleen werd gelaten. Na een half uur kwam een slordig spelend Paars-wit goed weg na een snelle uitbraak van de snelle Lazare.

In minuut 41 haalde Burgess Amuzu neer zonder pardon. Amuzu was weliswaar niet expliciet alleen op weg naar doel, maar dat was wel mogelijk geweest zonder de fout. Deze maal was geel blijkbaar wel voldoende. De wedstrijd was intussen uitgegroeid tot een kaartenfestijn met zeven gele kaarten voor de rust. Op slag van rust volgde opnieuw een goede redding van Verbruggen op een schot van Nieuwkoop. Murillo verhinderde de rebound van Vanzeir.

Anderlecht verscheen echter met vernieuwde moed uit de kleedkamer en kwam tot enkele bijna-kansen. Bij een uitbraak werd Amuzu niet goed aangespeeld door Ashimeru die als herboren speelde na rust. Verbruggen duwde intussen knap een schot van Vanzeir in hoekschop. Bij een volgende uitbraak was het raak voor Anderlecht. Amuzu zette voor en Silva kwam slim voor zijn man om de bal mooi in doel te trappen. Union was niet echt gevaarlijk, al kreeg het regelmatig veel ruimte op rechts. Lazare trapte een kwartier voor tijd in het zijnet.

Tien minuten voor tijd kwam Union toch op gelijke hoogte via Puertas na een mooie pas van Lynen. Het maakte gebruik van de wanorde bij Paars-wit aangezien Sardella zeer lang moest wachten om opnieuw het veld te mogen betreden. Maar het verdiende punt voor Anderlecht ging ook nog verloren. Union klom in minuut 86 over Anderlecht met heel wat geluk. Een schot van Lynen week maar liefst tweemaal af op een Paars-wit been. Adingra deed even later de boeken helemaal toe op een counter en werkte perfect af. In de toegevoegde tijd had Amuzu nog moeten milderen, maar zoals vaak was zijn afwerking ondermaats.

In een bewogen wedstrijd verloor Anderlecht dus opnieuw van Union. Volgende week volgt de verplaatsing naar Club Brugge en zij zullen absoluut gebrand zijn op een zege. De twee volgende wedstrijden zal Anderlecht bovendien zonder supporters moeten afwerken. Anderlecht blijft hangen op plaats elf en heeft nu ook een negatief doelpuntensaldo. Hoe lang is dat niet geleden op speeldag 19?