Vandeweghe: "Ik ken Verbeke niet als tiran"

DINSDAG, 7 FEBRUARI 2023, 17:53 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Het artikel in Humo over Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhaute beheerst intussen tal van sportmedia. De Morgen belde met sportjournalist Hans Vandeweghe voor wat duiding. Die zegt niet verbaasd te zijn over wat hij las over Vandenhaute. "Dit is het échte einde van Vandenhaute bij Anderlecht", voorspelt Vandeweghe.

Vandeweghe geeft aan dat hij niet geschrokken is toen hij het artikel las. "Velen waren al op de hoogte van het gedrag van Vandenhaute, dat grenst aan de psychopathie", aldus de ervaren sportjournalist. Vandeweghe onderschrijft ook wat in de open brief van afgelopen vrijdag te lezen was, namelijk dat Vandenhaute geen afstand zou gedaan hebben van uitvoerende taken. "Zijn stap opzij was window dressing."

Vandeweghe vergelijkt Vandenhaute met Icarus en Anderlecht met de zon. "Anderlecht was zijn droom", aldus Vandeweghe. Maar Vandenhaute vloog dus te hoog, verbrandt nu zijn vleugels en de diepe val dreigt.

Vandeweghe vindt het ook tekend dat Vandenhaute enkel off the record reageerde bij Humo. "Hij voelt dat het hopeloos is. Hij is een schaap dat geschoren wordt en hij weet heel goed: dat schaap moet blijven stilzitten."

Verbeke

Over het beeld dat van Peter Verbeke ("een nazi") geschetst wordt, verbaast Vandeweghe zich wel. Hij vertelt eens aanwezig te zijn geweest bij een gesprek tussen Verbeke en twee van zijn scouts en dat hij toen niet de indruk hadden dat die schrik hadden van hun baas. "Integendeel", zegt de journalist.

Vandeweghe vertelt wel dat hij ook gehoord heeft dat Verbeke soms nogal tiranniek uit de de hoek kan komen. "Maar dat was misschien tijdelijk", zegt hij. De journalist verwijst daarbij naar de enorme druk die op Verbeke zijn schouders rustte: thuis de zorg voor een zwaar gehandicapt kind en op het werk de enorme workload die Vandenhaute hem oplegde. "Dat doet Vandenhaute trouwens altijd: mensen zoveel op hun bord gooien dat ze na een tijd crashen.”



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.