Coucke: "Supporters de info gegeven waar ze recht op hebben"

MAANDAG, 20 FEBRUARI 2023, 22:17 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Rond 21.45 uur was het overleg tussen Anderlecht en een vertegenwoordiging van de supporters afgelopen. Buiten aan het stadion sprak eigenaar Marc Coucke nadien de pers toe. Lees hieronder een integrale neerslag van wat hij gezegd heeft.

"Het was een zeer geanimeerde vergadering. Ik denk dat dat goed was voor iedereen. Ik denk dat iedereen eens alles kon zeggen. Zowel van de supporters naar directie toe als andersom. Laat ons hopen dat het een nieuwe start is. Want waar het om gaat is dat we meer matchen willen winnen en minder willen verliezen. Wij hebben de supporters daarbij nodig en zij hebben een goede directie nodig. Ik hoop dat dit een stap was in die richting."

"Mijn bedoeling was nooit om de fans te sussen. Ik wilde gewoon transparant zijn en zeggen hoe bepaalde dingen tot stand gekomen zijn. Een aantal had nog eens uitleg nodig over niet-uitvoerend voorzitter. Wat betekent dat? Er zijn ook verschillende vragen aan Jesper gesteld. Over de mercato onder meer. Ook over het financieel beleid hebben we eens de puntjes op de i gezet. Ik denk dat het heel nuttig was en we hebben afspraken gemaakt om dat over een maand of vier opnieuw te doen." 

"Het was goed dat er een grote groep aanwezig was. Zo krijgen we een goede doorstroming van de informatie van de supportersclubs naar hun verschillende leden toe. Laat ons hopen dat ze donderdag allemaal positief zijn en ons een ronde verder stuwen in de Conference League."

"We hebben heel duidelijk uitgelegd wat een niet-uitvoerend voorzitter is en wat het verschil met ervoor is. Dus ook hoeveel bevoegdheden er liggen bij Jesper en bij Kenneth. En dat zowel Jesper als Kenneth zich goed voelen in de verbindende taak die Wouter heeft tussen de raad van bestuur en hen. En dat als zij Wouter als boegbeeld kunnen gebruiken in bepaalde dossiers, dat hij dat op hun aanvraag zal doen. Dat geldt voor mij ook. Dat maakt mij niet uitvoerend. Zo zijn er heel wat misverstanden uit de wereld geholpen."

"Sussen van de supporters was nooit het doel. Een voetbalclub is geen democratie waarbij het de bedoeling is om 100 procent van de mensen achter je te hebben. Op de vraag 'Welke is je favoriete voetbalpoeg', zijn er iets meer dan 1 miljoen Belgen die 'Anderlecht' antwoorden. 100.000 daarvan zijn echt actief en 30.000 ervan erg actief. Dus als je 90 procent of 80 procent mee hebt, dan betekent dat nog altijd dat je heel veel negatieve mensen hebt. Dat heb ik vandaag niet gezien, maar hoort er wel bij. Ik denk dat we vandaag heel transparant de supporters de informatie gegeven hebben waar ze recht op hebben. Dat was voor ons belangrijk."

Heb je het gevoel dat de positie van Vandenhaute een breekpunt blijft voor de fans? "Bij een deel wel. Je kan nooit voor iedereen goed doen. Ik denk dat bij een deel slash deeltje bepaalde dingen uit het verleden zo diep zit dat ze daar niet over geraken. Daar moeten we ook respect voor hebben. Maar ik denk dat een heel deel vertrouwen heeft in de huidige structuur. Een heel deel zal ook zoiets hebben van 'organiseer het zoals je wil, maar wees eerlijk en transparant naar de supporters en wij willen maandag weer trots naar ons werk gaan'."

"We gaan van dit jaar nog maken wat er te maken valt, zowel Europees als in de competitie. Gelukkig beginnen we volgend jaar weer allemaal met nul punten. Jesper heeft ook enkele tussenkomsten gedaan vanavond. Hij is extreem uitvoerend, zo hoort het ook. Met de middelen die we hem ter beschikking stellen, daar zal hij met maximale proberen uit te halen. En de rest is sport."

Een deel van de harde kern wilde ook dat u vertrok. "Ik moet zeggen dat vanavond niemand daarover vragen gesteld heeft. Wat is dat, 'vertrekken'? We hebben ook moeten uitleggen hoe een bedrijf in elkaar zit. Met een raad van bestuur enzo. Ik denk dat ik dat heel transparant gedaan heb. Als ik iets gemerkt heb, aan alle kanten van de tafel, dan is het enorme passie en wil om weer die mooie tijden te beleven. Wel beseffend dat het niet vanzelf zal gaan. Er zal nog heel hard voor gewerkt moeten worden, iets wat heel veel mensen doen. We kunnen maar zo transparant mogelijk daarover communiceren. wat ik hier nu eenmalig gedaan heb. Vanaf donderdag gaan we weer roepen en juichen."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.