'Nog veel werk om punt in rechtbank te bewijzen"

DONDERDAG, 23 FEBRUARI 2023, 08:52 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Humo en journalist Jan Hauspie willen (nog) niet reageren op de dagvaarding van Anderlecht tegen de journalist, maar Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, deed dat wel. Hij betreurt dat Anderlecht naar de rechtbank stapt en niet naar de Raad voor Journalistiek.

In een reactie bij Het Laatste Nieuws zegt Deltour de actie van Anderlecht "sterk te betreuren". Hij vindt de argumentatie die Anderlecht in het persbericht van gisteren aanhaalt nogal zwak. "Over wat de fouten zijn, zegt de club niets", aldus Deltour. Hij vindt het veel te vaag dat Anderlecht gewoon stelt dat de journalist zijn job niet gedaan heeft. "Afgaand op het persbericht lijkt de club nog veel werk te hebben om zijn punt voor de rechtbank te bewijzen.” 

Deltour betreurt ook dat Anderlecht naar de rechtbank stapt en niet naar de Raad voor Journalistiek. Dat is een onafhankelijk orgaan waartoe personen of organisaties zich kunnen wenden indien zij menen niet correct behandeld te zijn door een journalist of een medium. De Raad velt dan een oordeel of dat effectief zo is.

Voor Deltour past de actie van Anderlecht in een klimaat waarbij voetbalclubs, Anderlecht en enkele andere in het bijzonder, zich steeds harder opstellen tegenover journalisten. "Zo is het al voorgevallen dat bepaalde journalisten geen toegang meer krijgen tot Anderlecht na artikels of reportages die de club niet bevielen", zegt hij. Deltour hoopt dat de journalistiek en de voetbalwereld eens werk maken om deze zaken uit te klaren en terug tot een goede samenwerking te komen.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.