Welke sancties riskeert Humo?

DONDERDAG, 23 FEBRUARI 2023, 09:12 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Nu Anderlecht Humo en journalist Jan Hauspie voor de rechtbank sleept, rijst de vraag welk effect dit kan hebben. Advocaat Leo Neels legt in Het Laatste Nieuws uit welke straffen mogelijk zijn. Hij ziet twee mogelijkheden.

Persmisdrijven horen volgens de grondwet, net als moorden, beslecht te worden voor een Hof van Assisen. In de praktijk gebeurt dat echter zo goed als nooit. Sinds de Tweede Wereldoorlog kwam het nog maar drie keer voor. 

In de praktijk ziet Neels twee mogelijke sancties.

1. Recht van antwoord

Humo kan ertoe gedwongen worden om een recht van antwoord te publiceren. Zowel Anderlecht als de personen die genoemd worden in het artikel kunnen aanspraak maken op dit recht. Een recht van antwoord mag het dubbele aantal tekens bevatten van het originele artikel. Het medium moet het recht van antwoord publiceren op dezelfde plaats als het artikel waarop het betrekking heeft en in hetzelfde lettertype.

2. Schadevergoeding

Indien Anderlecht kan aantonen dat bepaalde stukken in het artikel fout zijn en de eer en goede naam zijn aangetast, kan de rechtbank overgaan tot het opleggen van een schadevergoeding. Volgens Neels komt dit vaak neer op een publicatie van het vonnis in het tijdschrift dat het artikel publiceerde.

Daarnaast kan de rechter oordelen dat het artikel in kwestie veel aandacht kreeg in andere media (wat in dit geval duidelijk zo is). Dan kan het men er ook toe gedwongen worden om het vonnis in deze media te publiceren. Humo zal daar dan advertentierumte moeten kopen. "Dat kan een forse vorm van schadevergoeding zijn", aldus Neels.

Correcte werkwijze aantonen

Neels geeft aan dat niet alleen de correctheid van de feiten een rol speelt bij een aansprakelijkheidsbeoordeling. "Ook meningen mometen voldoende feitelijke grondslag hebben", zegt hij. Neels stipt ook aan dat de rechter zal kijken naar de manier waarop de journalist te werk ging. Volgde hij de principes die een journalist moet toepassen? "Heb je een tweede onafhankelijke bron geraadpleegd, heb je bij ernstige beschuldigingen weerwoord aangeboden? Dat kan allemaal bijdragen tot een mogelijke veroordeling", besluit Neels.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.