Hauspie: "Dat stuk was geen karaktermoord"

MAANDAG, 6 MAART 2023, 22:10 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Voor het eerst sinds het beruchte interview heeft journalist Jan Hauspie publiekelijk gesproken. Dat deed hij niet met de reguliere media, maar met de Anderlecht-podcast Café Constant. Lees hier enkele interessante uitspraken.

In de intro kreeg Hauspie enkele ja-neen-vragen, waaronder of hij supporter is van Anderlecht? "Als je de verleden tijd had gebruikt, had ik misschien wel ja moeten zeggen", luidde het antwoord.

"Als je kijkt in welke situatie Anderlecht begin januari verzeild was geraakt (met Kindermans, Verbeke, e.d.), is het niet abnormaal als journalist dat je vragen stelt hoe het zo ver kunnen komen is. Ik diende dan een interviewverzoek in bij Wouter Vandenhaute, maar daarop kwam geen antwoord. Dan ben ik beginnen rondhoren. Na een tijdje heb je dan ineens allerlei informatie en komt het moment waarop je zegt 'dit moet ik opschrijven'."

Hauspie sprak met mensen die hij al langer kenden, maar ook met personen met wie hij voordien nog nooit gesproken had. "Sommigen heb ik ook moeten overtuigen", zegt hij.

"Dit stuk was geen portret van Vandenhaute of Verbeke. Het was een poging van hoe Anderlecht in deze situatie terecht is gekomen. En wat er de voorbije drie, en bij uitbreiding vijf, jaar gebeurd is. Dit is dus geen karaktermoord, maar een doorlichting van wat er met Anderlecht aan de hand is."

"We hebben heel hard onze best gedaan om het feitelijk te houden en het taalgebruik niet zo te kiezen dat het nog smeuïger zou overkomen. De scherpe kantjes zijn eraf geveild."

"Je ziet dat er enorm veel volk binnen is gevloeid dat gelieerd is aan Vandenhaute en Verbeke. Dat is op zich niet verkeerd."

Over de dagvaarding

Over de dagvaarding van Anderlecht. "Dat heb ik nog nooit meegemaakt, ook niet in de tijd van de gokchinees. De laatste paar dagen van het schrijfproces wat de club wel vrij intimiderend naar mij toe. Ik heb toen enkele telefoons gekregen en ook een ingebrekestelling namens de advocaat van één van de genoemden. Dan vraag je je wel af wat er gaat gebeuren. Toen het nieuws van de dagvaarding kwam, was ik net op vakantie. Het was wel even schrikken."

"In het verleden heb ik nog al stukken geschreven over Anderlecht die ze niet zo leuk vonden. Onder meer over de leeftijd van Chancel Mbemba. Toen heb ik toch een behorend intimiderend telefoontje gekregen van Herman Van Holsbeeck en advocaat Laurent Denis. Toen is er ook wel gedreigd met gerechtelijke stappen."

Over de anonieme bronnen

Hier endaar klinkt het dat Hauspie tijdens een rechtzaak de anonieme bronnen bekend moet maken, maar dat is niet zo. "Er bestaat nog zoiets al brongeheim. Wie de aandacht vestigt op de anonimiteit van de bronnen, wil de aandacht afleiden van de inhoud. Ik kreeg die kritiek ook van vakgenoten. Dat is een gemakkelijk argument om niet inhoudelijk te moeten argumenteren. Waarom zij dat doen? Om verschillende redenen. Sommigen omdat ze te close zijn met de betrokkenen. Die een vriendschap latern primeren op hun job."

"Je hebt er ook die het doen om opportunistische overwegingen. En die dat soort journalistiek niet bedrijven omdat ze liever de ogen sluiten voor zulke dingen en liever de andere kant opkijken om toch maar hun pre- en post-wedstrijdintervieuws te kunnen doen. Bij krantenjournalisten is het moeilijk omdat je elke dag je stuk moet hebben en interviews moet kunnen regelen. Ik begrijp dat wel. Maar kritiek hebben op het feit dat anonieme bronnen zijn gebruikt, dat is een zwaktebod."

Beluister hier het volledige gesprek van Café Constant met Jan Hauspie.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.