Grafieken: Verbruggen blaast concurrentie weg in JPL

DONDERDAG, 30 MAART 2023, 19:24 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Het gaat hard voor Bart Verbruggen. Enkel kip curry lijkt de jonge doelman momenteel te kunnen stoppen.

Verbruggen kwam eind vorig jaar ietwat verrassend in doel bij Anderlecht. Kapitein Van Crombrugge werd naar de bank verwezen en naar de uitgang geduwd. Met vier punten en acht tegendoelpunten waren de eerste vier wedstrijden van de jonge Nederlander op het eerste zicht geen onverdeeld succes.

Maar twee maanden later twijfelt niemand nog aan Verbruggen. De held van de penaltyreeks tegen Ludogorets en één van de sleutelfiguren die de Gele Duikboot deed zinken. In de Jupiler Pro League loopt het de laatste maanden ook prima. Natuurlijk is er veel meer veranderd dan elke de pion in het paars-witte doel, maar de cijfers liegen niet.

Verbruggen zit dit seizoen in dertien optredens in 1A aan zes clean sheets, 49 reddingen en ondanks een xGA van 17,76 maar aan dertien tegengoals. Om te achterhalen hoe straf dat is, hebben we de cijfers van Verbruggen even naast die van de andere doelmannen in de JPL - die minstens tien wedstrijden speelden - gelegd.

Reddingen per wedstrijd

Enkel Ilić (tot februari bij KV Kortrijk, nu Colorado in de MLS) verrichtte gemiddeld meer reddingen per wedstrijd. Qua reddingspercentage komt er niemand in de buurt van Verbruggen. Ook het verschil met Van Crombrugge is groot, al zit die ergens halverwege tussen Moris en Mignolet. Maar zowel qua reddingspercentage als op het vlak van verwachte goals voorkomen per wedstrijd, komt er niemand in de buurt van Verbruggen.



Als we naar verwachte doelpunten voorkomen per wedstrijd kijken, wordt de dominantie van Verbruggen pas écht groot.



Liverpool. Manchester United. Real Madrid Het gonst van de geruchten rond het jeugdproduct van NAC Breda. Maar wat als we zijn grafieken eens naast die van de strafste doelmannen uit de grootste competities en zijn concurrenten bij Oranje leggen?



Maar drie namen doen echt beter: Diouf (Stade Reims), Ter Stegen (Barcelona, dinsdag nog met Duitsland tegen de Belgen) en… Cillessen (NEC Nijmegen) die de afgelopen twee wedstrijden in doel stond bij Nederland.



Natuurlijk zijn mannen als Courtois en Oblak of Ederson en Alisson (die laatste twee haalden zelfs het ‘bereik' van deze tabellen niet) nog straffer dan Verbruggen. De Jupiler Pro League is La Liga of de Premier League niet en statistieken zeggen niet alles. Maar deze grafieken zeggen wél dat Verbruggen een toptalent in bloedvorm is.

(*) Statistieken op basis van Fotmob en Sofascore.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.