"Spelers verkopen zal altijd strategie van de club zijn"

DINSDAG, 25 APRIL 2023, 22:09 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS In zijn gesprek kondigde CEO Sports Jesper Fredberg ook aan dat er veranderingenin de staf van Brian Riemer zullen komen. Verder vertelde hij ook dat spelers die klaar zijn voor een stap hogerop die stap ook kunnen maken. Deel twee van zijn interview op de clubkanalen lees je hier.

"We kijken ook naar de staf van Brian Riemer. Hoe gaan we die versterken? Want de voorbije jaren is er veel verloop geweest. Mensen kwamen en gingen weg. We moeten nu een team rond het team creëren dat sterk genoeg is om resultaten te behalen. Dat betekent dus ook dat er wijzigingen bij de staf zullen aankomen."

"Dat is positief. Want we willen ons versterken tegen opzichte van nu. Maar we weten ook dat we, met ons DNA van het opleiden van talent en mensen die beter worden dan wanneer ze aankwamen, het cruciaal is om de jusite mensen rond hen te hebben. Dat is belangrijk voor ons."

"Blij wanneer jongeren doorgroeien"

"Talenten ontwikkelen is cruciaal voor ons. Dat zit in het DNA van de club en was belangrijk in de geschiedenis. Voor mij als mens en als CEO is dat dus ook belangrijk. Talent drijft ons. Het maakt ons blij om te zien wanneer jonge spelers doorgroeien van bijna geen speeltijd vorig seizoen naar nu een belangrijke speler zijn voor ons. Niet alleen in de fysiek zware Jupiler Pro League, maar die ook interesse wekken van clubs uit de top vijf competities en zelfs grote clubs uit die top vijf competities."

"Wanneer dat je als jonge speler in Neerpede niet motiveert, dan kan ik niet indenken wat hen wel zou motiveren. Want dat willen we doen. We willen een pad naar succes creëren voor die talenten. Strategisch is dat belangrijk voor ons en dat willen we dus blijven doen. Als ze goed genoeg zijn, dan zijn ze ook oud genoeg voor nos en spelen ze."

"Als spelers het echt goed doen, dan wekken ze aandacht van andere clubs. Dat maakt me niet verdrietig, maar motiveert. Want op termijn willen we onze spelers ook verkopen. We spelen immers in een competitie die een opleidingscompetitie is voor de top vijf competities. Zo is het nu eenmaal. Dat betekent echter niet dat we niet ambitieus kunnen zijn. Dat we niet Europees kunnen spelen en ook daar competitief kunnen zijn. Maar het zal altijd een strategie van de club zijn om spelers te verkopen."

"Bart en Zeno als voorbeelden"

"Anderlecht is een plek waar talent bloeit. Dat is een groot deel van ons DNA. We hebben dat nu gezien met Bart en Zeno. Zij groeiden door en hebben op korte tijd enorme stappen gezet. Dat toont aan dat de academie de kwaliteit bezit om ze op dat niveau te brengen. Voor ons is het belangrijk dat pad te kunnen creëren. En dat betekent ook dat ze op een bepaald moment zo aantrekkelijk zijn dat ze de club zullen verlaten." 

"Dan moeten we nieuwe, opkomende spelers brengen. Daar zijn we dan benieuwd naar, elke keer opnieuw. Is dat Stroeykens, Kana, ... die zich nu al laten zien? Het is aan ons om een pad uit te stippelen en hen de mogelijkheden te geven. Maar finaal is het aan de spelers om de kansen te grijpen. Dat is ook wat we nodig hebben: de honger van de spelers die opkomen. Bart en Zeno hebben dat dit seizoen perfect laten zien."

"Overgang van jeugd naar A-elftal optimaliseren"

"De jeugdopleiding is cruciaal voor een club als de onze met onze ambities. Tijdens de laatste wedstrijd speelden we met zeven jongens uit de academie in de basiself. Je kunt dat van twee maniere bekijken: is het glas halfvol of halfleeg? Enerzijds is het erg indrukwekkend. Anderzijds kan het ook betekenen dat we te hoge eisen stellen en dat de academie teveel talent moet voortbrengen, wat echt moeilijk is. Als we een academie hebben die ons elk seizoen één of twee basisspelers kan bezorgen, is dat voor mij geweldig."

"Met en academie en een eerste team onder één dak zitten, is het belangrijk dat we 100 procent op dezelfde lijn zitten. Hoe zorgen we ervoor dat ze de stap zetten van talent naar topspeler? Dat is geen gemakkelijke stap. Het is wellicht de moeilijkste stap als profvoetballer. De introductie van het Futures-team is daarin een belangrijke stap."

"Wij en de club moeten leren om dat op de best mogelijke manier te gebruiken. Want de stap van een toptalent zijn naar presteren in een A-elftal, dat is geen gemakkelijke. We zijn die overgangsfase nu aan het evalueren. Hoe kunnen we deze nog beter maken en nog meer op elkaar afstemmen. Zodat we niet meer praten over academie, Futures en A-ploeg, maar over een club die volledig is afgestemd op dezelfde filosofie. En dat we de overgangsfase van onze kant uit zo gemakkelijk mogelijk maken. Dat is een grote ambitie van ons. Ook voor de komende jaren."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.