Stéphane Demol overleden op 57-jarige leeftijd

DONDERDAG, 22 JUNI 2023, 23:25 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Voormalig Anderlechtspeler en Rode Duivel Stéphane Demol is overleden. De stijlrijke verdediger speelde na Anderlecht voor een hele resem clubs waaronder Toulouse, Porto en Standard. Demol zal in het collectieve geheugen blijven hangen door zijn memorabel kopbaldoelpunt op het WK 1986 tegen de USSR.

Stéphane Demol werd op 14-jarige leeftijd opgemerkt door Anderlecht. In het seizoen 1985-1986 brak hij door onder Arie Haan. In de barragewedstrijden tegen Club Brugge voor de titel maakte Demol de beslissende 2-2 in Brugge waardoor Anderlecht kampioen werd.

Bondscoach Guy Thys had het talent van Demol ook opgemerkt en dus mocht de verdediger als 20-jarige mee naar het WK in Mexico. In de openingswedstrijd tegen Mexico viel Demol in, maar daarna bleef hij een vaste pion in de defensie. In de legendarische achtste finale tegen de USSR schreef Demol Belgische sportgeschiedenis door de 2-3 knap in doel te koppen in de verlengingen. Hij was bovendien de jongste speler die op het WK scoorde.

Iedereen voorspelde dat Demol een grote carrière zou maken, maar door ietwat ongelukkige beslissingen en blessures, heeft hij nooit het maximum uit zijn loopbaan kunnen halen. Demol werd driemaal kampioen bij Paarswit, won er de beker en ook tweemaal de Supercup. Daarna verliet hij Paarswit in 1988 wat het begin zou worden van een reis doorheen Europa met tal van clubs. Ondanks zijn status van international speelde Demol telkens slechts een seizoen voor respectievelijk Bologna, Porto en Toulouse. Daarna keerde hij terug naar België en speelde hij een seizoen voor Standard en een seizoen voor Cercle Brugge. Blessures begonnen echter meer en meer hun tol te eisen en Demol speelde daarna nog voor vijf clubs met Denderleeuw als zijn laatste club.

Demol speelde zijn 38ste en laatste interland in 1991.

Na zijn loopbaan werd hij trainer van heel wat clubs en fungeerde hij ook als hulptrainer van Standard en van de Rode Duivels onder René Vandereycken (2006-2008). In het seizoen 2009-2010 was hij nog trainer van Charleroi. In het seizoen 2015-2016 was Hajer Club (Saoedi-Arabië) de laatste club die Demol trainde.

Je kan het doelpunt van Demol tegen de USSR bekijken vanaf 6'30"




Bron: Sporza



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.