Nederlaag tegen Sparta Praag

VRIJDAG, 14 JULI 2023, 18:17 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft voor het eerst verloren in de voorbereiding. Het ging na 90 minuten met 3-0 de boot in tegen de Tsjechische kampioen Sparta Praag van coach Brian Priske. Anderlecht kwam zwak voor de dag en kon nauwelijks dreigen. Na 90 minuten werden heel wat jongere spelers ingebracht voor een extra derde helft van 45 minuten. In die extra helft scoorde Praag ook nog drie doelpunten.

Anderlecht speelde een moeizame eerste helft tegen Sparta Praag. In de beginfase kwam het er totaal niet uit door de hoge druk van de Tsjechische kampioen. Toch kreeg Dreyer de eerste kans, maar de Deen tipte de bal naast nadat Debast hem mooi had aangespeeld met een diepe bal. In minuut 22, tien minuten later, kreeg Praag ook een grote kans. Coosemans duwde de bal tegen de lat en Vertonghen kwam net op tijd om de rebound te verhinderen.

De Tsjechen namen de match in handen. Haraslin plaatste een nieuwe kans naast. De volgende poging oogstte wel succes. Coosemans kwam te laat en de scheidsrechter wees naar de stip. Krejci zette de penalty om. Anderlecht kon nauwelijks reageren via een schot van Diawara en een vrije trap van Dryer die over doel vloog. In de slotfase moest Coosemans nog een plaatsbal redden.

Na rust leeg Praag al op de lauweren te rusten, ook omdat Anderlecht niet gevaarlijk was. Debast krulde een vrije trap te zwak over de muur. Praag verdubbelde dan maar de voorsprong net na het uur. Coosemans kwam veel te laat op een hoge bal die werd doorgekopt. Krejci kopte makkelijk in het lege doel. Net als voor rust kon Paars-wit geen vuist maken. Dreyer kwam net te laat bij een uitbraak van Ashimeru.

De Tsjechische kapitein Krejci zou nog een derde maal scoren. Louis Patris begin een onnodige fout in het strafschopgebied en Krejci vloerde Coosemans voor een tweede maal vanop de stip. In de slotfase had Patris nog moeten milderen, maar hij maaide over de bal vanuit een gunstige positie.

Dolberg kwam niet in het stuk voor omdat de Deen niet werd gevonden, net zoals de flanken die zich niet of nauwelijks konden tonen. Anderlecht miste zoals vaak de nodige creativiteit en een noodzakelijk niveau van passing om tot kansen te komen. Hoewel de wedstrijd uiteraard werd voorafgegaan door een week met veel trainingen en fysieke arbeid, kan het resultaat moeilijk anders worden geïnterpreteerd. Deze kern heeft nood aan (vier of vijf) extra aanwinsten of veel ambities hoeven er dit seizoen niet worden uitgesproken.

Na 90 minuten volgde er nog een derde helft van 45 minuten waarin heel wat jongeren mochten opdraven. Hierin kon Anderlecht dreigen via een kopbal van Delcroix. Uiteindelijk kon Praag nog driemaal scoren, waarvan een keer op penalty.

Doelpunten: 1-0 Krejci (Pen) 32', 2-0 Krejci 63', 3-0 Krejci (Pen) 85' || 4-0 Pesec 90'+34, 5-0 Mynchev 90'+5, 6-0 Kuchta (Pen) 90'+45

Opstelling: Coosemans, Sardella, Debast, Vertonghen (Patris 77'), Delcroix (N'Diaye 45'), Diawara, Ashimeru, Stroeykens (Arnstad 67'), Dreyer, Amuzu, Dolberg (Raman 67')

Opstelling na 90': Vanhoutte, Patris, Lissens, Delcroix, Mykhaylichenko, Kana, Arnstad, Leoni, Monticelli, Degreef, Raman

Bron: © Eigen redactie