Anderlecht wint intense oefenmatch tegen Ajax

ZATERDAG, 22 JULI 2023, 15:45 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft zich herpakt na het slechte resultaat tegen Sparta Praag. Het won met 3-0 van Ajax. Voor rust speelde Anderlecht goed en kwam het via Dolberg op voorsprong. Na rust speelde een potig Ajax sneller en moest Anderlecht in het defensief. De Ajaxieden kregen enkele goede kansen, maar Dupé en het doelhout stonden in de weg. In de slotfase kon Anderlecht dan nog tweemaal scoren via een own-goal en via Raman.

Anderlecht begon niet onaardig, maar een te harde pass van Ashimeru verhinderde dat Dreyer werd aangespeeld. Na vijf minuten moest N'Diaye ingrijpen bij een eerste actie van Ajax dat nog niet ver in zijn voorbereiding zit. De competitie start pas binnen drie weken in Nederland.

Na elf minuten klom Anderlecht op voorsprong via een snelle uitbraak. Nieuwkomer Patris liep na een één-twee zijn flank af en bediende die andere nieuwkomer Dolberg. De Deen stifte de bal mooi in doel tegen zijn ex-club, al was de centrale verdediger van Ajax nog bezig aan zijn middagdutje. Ajax, dat hoog druk zette, reageerde via Rensch, maar zijn schot vloog hoog over doel. Anderlecht loerde op de counter en dreigde via Amuzu. Eerst kon hij Dolberg net niet vinden, daarna kopte hij naast op een voorzet van Patris.

Paars-wit had op 2-0 kunnen komen na een mooie combinatie tussen Dolberg en Dreyer. Amuzu besloot uiteindelijk op Rulli. In minuut 30 opnieuw een mogelijkheid voor Paars-wit, maar Dreyers plaatsbal werd in allerijl nog in hoekschop verwerkt. Aan de overkant moest Dupé zich voor het eerst tonen op een plaatsbal van Bergwijn, maar de Fransman reageerde gepast. Een best aanvaardbare eerste helft van Anderlecht.

Na rust schakelde Ajax een versnelling hoger en werd Anderlecht op de eigen helft gedrukt. Taylor kreeg meteen na rust de nodige tijd om op doel te besluiten in het strafschopgebied, maar de bal raakte de paal. Een kwartier na rust blokte Patris een schot van Bergwijn en redde Dupé gepast met het been. Na balverlies van Diawara moest Vertonghen zich haasten om een volgende poging in corner te verwerken.

De wedstrijd werd best intens na het uur en een nerveus Ajax ving tweemaal verdiend geel. Anderlecht ontsnapte opnieuw aan de gelijkmaker toen Debast aarzelde op een vervelende bal en Kudus hard tegen de lat trapte. Het voorafgaand buitenspel van de Nederlanders werd echter niet gefloten. Anderlecht herpakte zich een beetje en Dreyer maaide over een voorzet van Arnstad. De Deen besloot daarna naast doel na balverlies van Aertssen. Ondertussen bleven de Ajaxieden de botte bijl bovenhalen en kregen ze nog tweemaal terecht geel.

Anderlecht had zich dus al even herpakt toen Raman tien minuten voor tijd voorzette. Sardella probeerde bal in doel te verwerken, maar het was Ajax-verdediger Aartssen die de bal in eigen doel devieerde. Een paar minuten later kreeg Arnstad een vrije schietkans, maar de Noor schoot te centraal. Ajax was al een kwartier niet meer gevaarlijk geweest, maar Dupé moest zich nogmaals tonen en verhinderen dat Ajax terug in de wedstrijd kwam. In de slotfase viel voormalig jeugdspeler Godts in bij Ajax. Het was echter Raman die de kers op de taart mocht plaatsen. Hij plaatste de bal keurig in doel op pass van Leoni.

Een mooie zege van Anderlecht tegen Ajax in een intense wedstrijd die dus zeker mag gelden als een goede test voor Paars-wit. Maar is de ploeg van Riemer klaar voor de competitie en voor de opener vrijdag tegen Union, Angstgegner bij uitstek van de voorbije seizoenen? We zouden het niet kunnen voorspellen. Anderlecht combineerde bij momenten goed en verdedigde geconcentreerd. De drie nieuwkomers lieten vandaag een goede indruk. Meer zorgen maken we ons over de positie van aanvallende middenvelder. Arnstad kwam pas op het einde van de wedstrijd wat in de match en echte alternatieven zijn er momenteel niet in de kern. Er waren wel overtuigende invalbeurten van Leoni en Raman.

Tot slot mogen we niet vergeten dat dit Ajax, verzwakt nadat enkele sleutelspelers vertrokken, nog niet zo lang bezig is met de voorbereiding en bovendien enkele spelers moest missen door blessure. De Ajaxieden speelden wel met hun sterkst beschikbare elftal op dit moment, net als Anderlecht. Vorig seizoen won Anderlecht ook ruim zijn galawedstrijd van Lyon, maar toen het echt om de knikkers ging in de competitie was het snel gedaan met de euforie.