Anderlecht wint door penalty van Dolberg

ZONDAG, 6 AUGUSTUS 2023, 15:43 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft gereageerd na het slechte debuut op Union met een 1-0 zege tegen kampioen Antwerp. Anderlecht speelde zeker niet geweldig, maar toonde de nodige strijdkracht. De eerste helft was kansarm, maar toch kwam Anderlecht op voorsprong via een penalty van Dolberg net voor de rust. Na rust moest Anderlecht achteruit en kreeg Antwerp enkele goede kansen. Paars-wit kwam er zelf een paar maal goed uit en Dreyer trof nog de paal. Volgende week moet Anderlecht dit resultaat bevestigen op STVV.

De wedstrijd begon met een lange periode waarin beide ploegen elkaar taxeerden. Antwerp stond goed opgesteld en Anderlecht, dat al beter voetbalde dan vorige week, speelde vaak de lange bal, speelde te traag en te vaak achteruit.

Op een vrije trap van Dreyer in minuut 39 kreeg N'Diaye een grote kopkans, maar de Senegalees stond minstens een meter buitenspel. De Laet kwam nog goed tussenbeide om een schot te voorkomen na een voorzet van Sardella. In de extra tijd was er toch plots opschudding. N'Diaye, die nu net geen offside stond, ging neer over het been van Alderweireld en Vergoote wees naar de stip. Dolberg trapte de penalty tegen de touwen en scoorde het eerste doelpunt van Paars-wit dit seizoen.

Een kansarme eerste helft op de penalty na. Anderlecht speelde niet slecht tegen de kampioen, maar van creativiteit was er geen sprake.

Na de rust duurde het niet lang totdat er gevaar was: de voorzet van Leoni bereikte net geen ploegmaat. Na dom balverlies van Debast had Anderlecht geluk dat Janssen een kans verprutste door een slechte controle. Antwerp duwde het gaspedaal harder in, maar het was Anderlecht dat bijna de voorsprong verdubbelde. Dryer ging aan de haal en raakte de paal met een gekruist schot. Op het uur debuteerde Lonwijk toen hij Stroeykens verving.

Het spel ging nu snel heen en weer. Janssen kreeg een enorme kans nadat een bal ongelukkig werd ontzet, maar Sardella kon de poging voor de lijn blokken. Anderlecht trok zich diep terug, dit met nog twintig minuten en extra tijd op de klok. Tien minuten voor tijd moest Dupé voor het eerst echt in actie komen op een laag schot van Alderweireld.

Vazquez, Delcroix en Patris kwamen ook nog in het veld waardoor Riemer alle wissels al gebruikte. In de reguliere slotfase besloot George nog op Dupé en trok Alderweireld mee naar voor als extra aanvaller. Hij kopte door naar Ekkelenkamp die kon scoren, maar de VAR keurde het doelpunt af vanwege buitenspel. In de zeven minuten extra tijd hield Anderlecht stand en kon het de eerste thuismatch van het seizoen winnend afsluiten.

Een betere (al is dat niet moeilijk) prestatie dan vorige week van Paars-wit waar Leoni op het middenveld een goede beurt maakte. Vertonghen toonde nogmaals zijn waarde voor het team achteraan. Volgend weekend volgt de altijd lastige verplaatsing naar STVV waar Anderlecht deze prestatie moet bevestigen.