Anderlecht verspeelt zege in extra tijd

ZONDAG, 3 SEPTEMBER 2023, 20:48 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft 1-1 gespeeld in Genk in een geanimeerde wedstrijd waarin een hoop kaarten werden getrokken. Paars-wit speelde echter bijna de hele wedstrijd tegen tien man na twee keer snel geel voor Bah. Toch bleef Genk de gevaarlijkste ploeg en kon Anderlecht amper dreigen. Na rust speelde Anderlecht iets beter en de ingevallen Amuzu knalde knap de 0-1 in doel. Ook Vazquez kwam bijna nog tot scoren. Maar in de lange extra tijd kon invaller Tolu net voor het eindsignaal alsnog de gelijkmaker in doel koppen. Op zich is een draw op Genk geen slecht resultaat, maar in de slotfase de zege weggeven tegen tien man is uiteraard een ontgoocheling.

Genk speelde donderdagavond nog een hele lange wedstrijd in Europa, maar de Limburgers namen de wedstrijd meteen in handen. Scheidsrechter Van Driessche gaf Vertonghen en Bah snel onnodig geel voor een opstootje de naam niet eens waardig. Na een kwartier kwam dezelfde Bonsu Bah te laat in op Delaney en de jonge aanvaller kreeg meteen zijn tweede gele kaart. Augustinsson kreeg de eerste mogelijkheid voor Paars-wit, maar de Zweed kon de voorzet niet goed raken.

Ook met een man minder bleef Genk gevaarlijk en Vertonghen diende een poging van Paintsil af te blokken. Op het half uur was er wel een eerste goede combinatie van Anderlecht. De voorzet van Augustinsson werd naar doel gekopt door Dolberg, maar niet krachtig genoeg. Ondertussen stonden Delaney en Debast ook al met geel achter hun naam. Anderlecht kende een iets betere fase met de rust in zicht. Voorzet Augustinsson en Dolberg kopte nu naast doel vanuit een moeilijke positie. Paars-wit diende wel uit te kijken voor de snelheid van Genk. Paintsil brak namelijk gevaarlijk uit en na een lange run raakte zijn schot nog de paal.

Anderlecht had het niet makkelijk in de nerveuze eerste helft, zelfs niet tegen tien spelers. Grote uitgespeelde kansen vielen er net niet en Anderlecht had geluk dat het schot van Paintsil op de paal eindigde.

Eerste feiten na rust waren opnieuw (terechte) gele kaarten voor Anderlecht, deze maal voor Flips en Rits. Anderlecht nam het heft meer in eigen handen, maar dat resulteerde enkel in een schot van Debast. Genk leunde achteruit maar kreeg wel een enorme kans in minuut 68. Heynen kopte, maar het leer kaatste via de grond over doel.

Riemer bracht Amuzu en Vazquez in minuut 68. Niet veel later kwam Amuzu naar binnen en knalde de bal erg knap in de verste hoek in doel. Vazquez, de andere invaller, kreeg rond minuut 80 twee goede mogelijkheden om er 0-2 van te maken. Eerst kwam hij net een stap tekort om de bal in doel te tikken, daarna stopte Vandevoordt knap zijn kopbal.

Zoals quasi in elke wedstrijd werd er met zeven minuten ook nu weer flink doorgeteld qua extra speeltijd. In minuut 96 kreeg de ingevallen Sor nog een grote kans, maar hij trapte over de bal. Maar Anderlecht zou de zege alsnog uit handen geven deze maal. Na dom balverlies op het middenveld kon Tolu zonder moeite aan de tweede paal een voorzet van Munoz in doel koppen. Trap die bal dan toch desnoods weg als je geen zekerheid hebt over een aanspeelpunt. Misschien Delaney toch maar op het veld laten in het vervolg?

Een ontgoochelend einde van een ontgoochelende wedstrijd. Anderlecht kwam totaal niet tot kansen en scoorde via een flits van Amuzu. Zelfs tegen tien man bleef Genk gevaarlijker en kwam het veel makkelijker tot mogelijkheden. Ook opvallend was de zwakke prestatie van scheidsrechter Van Driessche die zelf bijdroeg tot de nerveuze en opgehitste sfeer op het veld. Op de volgende speeldag (na de interlands) moet Paars-wit naar Kortrijk en daar kan het niet anders dan tevreden zijn met drie punten.